Skriv ut denna sida

Hot mot Egyptens nationella säkerhet

Hashim Al-Malki 1 juli 2013
الله أكبر مرسي يقطع العلاقات مع سوريا ويتوعد حزب الله ي للغاية·353

Mursi har begått brott mot konstitutionen då han bröt relationerna mellan Egypten och Syrien. Mursi kan stämmas om man vill åberopa Federationens konstitution.

Journalisten Mohamed Hassanein Heikal gav en intervju i den egyptiska tv-kanalen CBC  den 20 juni. Mohamed Hassanein Heikal är mycket känd journalist, han var den egyptiska dagstidningen al-Ahrams chefredaktör 1957-1974. Politisk tillhör han arabnationalismen och den arabiska socialismen och var president Nasser närmaste vän. Under kort tid, under Nassers ledarskap från juli till september 1970 innehade han två statliga poster som informations-och utrikesminister.

Under intervjun påpekar Heikal bl. a att relationerna med Syrien, historiskt och under vår samtid, har bestämt Egyptens nationella säkerhet och geopolitik. Beslutet av Egyptens president Mohamed Mursi att bryta relationerna med Syrien har skadat Egypten.

Mursi deklarerade beslutet inför en samling av Muslimska brödraskapet och religiösa anhängare på ett möte under motto: ”Stöd till Syrien”.

Det var ett beslut av stor vikt, vilket presidenten fattat själv utan godkännande av parlamentet (med dess två kammare; första kammare: rådförsamlingen ”Majlis al-Shura” och andra kammare)eller regeringen. Enligt konstitutionen har en president inte befogenhet att ensam fatta ett sådant beslut.

Mohamed Hassanein Heikal ställer två frågor, den första frågan: vem ställer presidenten till svars?

Den andra frågan var retorisk: Vet den egyptiska armén, vars främsta angelägenhet är landets säkerhet, om det katastrofala beslutet?

Generalstabens reaktion visade sig måndagen den 1 juli när gick ut med en kommuniké, i vilken den hävdar att ”Landets nationella säkerhet är utsatt för allvarliga hot. Det förpliktigar oss att ta ansvaret efter var och ens samhällsroll för att värna oss mot detta hot”.

Lydelsen i generalstabens kommuniké är som ett svar på Heikals fråga och instämmer därtill med att det föreligger hot mot nationella säkerheten.

I Egypten finns två konstitutioner. Egypten, Syrien och Libyen ingick federationen under benämningen ”De arabiska republikernas federation”. Federationens konstitution godkändes genom folkomröstningen i dessa tre länder den 1 september 1971.

Federationens konstitution är överordnad Egyptens, -Syriens och Libyens egna konstitutioner. Artikel nr 11 förpliktigar att republikerna som ingår i federationen inte grundlagstiftar i strid mot federationens konstitution. Federationens konstitution är giltig så länge den inte förkastas genom folkomröstning i dessa tre länder.

Federationskonstitution åberopades 1983 inför egyptiska statssäkerhetens högsta domstol av försvarsadvokaten författaren och folkrättsexperten Ismat Sayf al-Dawla till förmån för de åtalade medlemmarna i det underjordiska partiet Egyptens kommunistparti.

Mursi har begått brott mot konstitutionen då han bröt relationerna mellan Egypten och Syrien. Mursi kan stämmas om man vill åberopa Federationens konstitution.

Hashim Al-Malki

 

Video:

……………………………………………………………………………………………….

http://www.youtube.com/watch?v=wNv_KoGlO6M

……………………………………………………………………………………………….

http://www.youtube.com/watch?v=ZlxdrChEvDw

Hashim Al-Malki