Skriv ut denna sida

Stoppa Prawer-planen

Gunnar Olofsson 1 juli 2013

Israeliska trupper raserar för 24 gången byn al-Araqib. Prawer-planen, uppkallad efter sin upphovsman Ehud Prawer på premiärminster Benyamin Netanyahus kansli, innebär tvångsförflyttning av 20-30.000 beduiner från deras traditionella boplatser till mer koncentrerade regeringskontrollerade byar.

Den israeliska regeringen har, mot visst motstånd, lyckats få igenom en plan för ”omlokalisation” av beduiner i Negev-öknen.

”Planen kommer under inga omständigheter att förverkligas” säger Hussein Al-Rafia, tidigare ordförande i det regionala rådet för ”icke erkända” beduinbyar. ”Det beduinska folket kommer inte att ge upp sitt land”.

Beduinerna, formellt sett medborgare i staten Israel, diskrimineras systematiskt vad gäller tillgång till sjukvård, skolor och annan samhällsservice. Ett problem är att beduinernas anspråk på sitt land grundas på hundratals år gamla avtal, från en tid då överenskommelser beseglades med handslag och inte formellt skrivna kontrakt - något som nu används av regimen för att fördriva dem och bygga bosättningar för de mer önskvärda judiska israelerna.

Idag bor ungefär 70.000 beduiner i ”icke erkända” samhällen i Negev-öknen. EU och den svenska regeringen måste agera för att stoppa fördrivningen av beduinerna. I annat fall måste associationsavtalet mellan EU och Israel – ett samarbetsavtal som vilar på ”respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer” – suspenderas tills missförhållandena rättats till.

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson