Skriv ut denna sida

McDonald's gillar inte bosättningarna

Joacim Blomqvist bearbetade, översatte och tolkade. Tjatte Hedlund tipsade 1 juli 2013

Mc Donalds Kosher på flygplatsen Ben Gurion i Israel. Snabbmatskedjan avböjer ett erbjudande om att öppna restaurang i ett nytt köpcentrum i Ariel på andra sidan om den gröna linjen

Mc Donald's i Israel meddelade i onsdags att man inte kommer att öppna en filial i Ariel, som ligger på andra sidan om den gröna linjen*.

Omri Padan, lokal franchiseinnehavare för snabbmatsjätten och en av grundarna av Peace Now, avböjde ett erbjudande från Rami Levy i snabbköpskedjan och fastighetsfirman Mega Or att öppna en restaurang i det nya köpcentrumet, som uppförts av de båda företagen, rapporterar finanstidningen Calcalist.
McDonald's publicerade ett uttalande där man säger att det "alltid varit en policy för franchiserättigheterna" att inte ha verksamhet på andra sidan om den gröna linjen.
"Padans politiska ståndpunkter har varit kända i åratal. Detta kommer att vara till men för invånarna i Ariel och dess omgivningar," uppges Tzahi Nahmias, ägaren av byggnadsfirman Mega Or, ha yttrat
Nahmias hävdade också att flera kedjor är tveksamma till att öppna filialer i köpcentret på grund av läget.
"Mäklarna har upplyst oss om att utländska affärskedjor och företag, som innehar rättigheter för internationella märken i Israel, är bekymrade över eventuella negativa reaktioner gentemot deras affärsverksamhet utomlands ifall de öppnar affärer i köpcentrumet," säger Nahmias.
Rami Levy uppges ha sagt att araberna tillhör dem som skulle ha men av den påtagliga bojkotten av området.
"Jag tycker inte att man ska blanda politik och affärer. Köpcentrumet i Ariel kommer att anställa judar och araber och serva dessa båda sektorer. Bojkotten är onödig och skadlig för den sektor som dessa människor påstår sig skydda," säger Levy.
Köpcentret planeras öppna i slutet av nästa år.

*Med gröna linjen menas vapenstilleståndslinjen efter kriget 1948. Ariel är en olaglig bosättning på palestinsk mark. Ö.a.
Översättning: Kerstin Johansson


Orginaltext

Illustrative photo of the kosher McDonald's that used to serve Ben Gurion Airport (photo credit: Serge Attal/Flash90)

Times of Israel den 26 juni, 2013, 6:40 pm

Joacim Blomqvist bearbetade, översatte och tolkade. Tjatte Hedlund tipsade