Skriv ut denna sida

Israels attacker mot palestinska fiskare fortsätter

Gunnar Olofsson 25 juni 2013

Fisket i Gaza håller på att kollapsa. Fiskare jagas av israeliska kanonbåtar när de fiskar så nära inpå land som 3 sjömil, ibland ända in på stranden. Enligt Osloavtalet 1993 är palestinskt fiske upp till 20 sjömil från kusten tillåtet, en gräns om Israel alltså på eget bevåg sänkt till 3 sjömil. Att vara fiskare i Gaza är ett av världens farligaste sjöyrken, och flera fiskare har dödats och skadats.

Majed Fadel Hassan Baker (53) attackerades när han fiskade nära 3-sjömilsgränsen. Ett israeliskt krigsfartyg sköt sönder båtens motor, varefter alla ombord fick klä av sig, hoppa i vattnet och simma till det israeliska fartyget. Väl ombord där försågs de med ögonbindlar och hand- och fotfängsel och bands fast. De fördes till Israel, satt fängslade ett antal timmar och frigavs sedan vid övergången till Gaza. Båten beslagtogs, och israelerna kräver nu ersättning för att föra båten hem till Gaza igen. Det finns en rad liknande fall.

Palestinska fiskare utgör knappast något militärt hot mot Israel. Ändå angrips de – ett brott mot såväl Fjärde Genèvekonventionen som FN:s allmänna Deklaration om Mänskliga Rättigheter och konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (ICESRC). Förutom att vår regering och EU borde protestera måste omvärlden också ingripa för att bryta den israeliska blockaden av palestinsk export – inte minst inom fiskeindustrin.

”Jag har fiskat sedan jag var 10 år gammal” säger Majed. ”Nu lever jag i fattigdom då jag inte kan finna något annat arbete”. ”Varför Palestina? Vi vill ha vår frihet och värdighet tillbaka. Varför hindrar ni oss från att göra det vi älskar?”.

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson