Skriv ut denna sida

Islamska Emiratet öppnar kontor i Qatar

Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 20 juni 20 juni 2013

Talibanernas talesman Mohamed Naeem under öppnandet av talibanernas politiska kontor i Doha i Qatar 18 juni. Det meningslösa kriget i Afghanistan har kostat  Storbritannien mer än 37 miljarder pund. ”..det var ett allvarligt misstag att behandla al-Qaida som ett militärt problem – det var primärt ett underrättelseproblem"

Uttalande vid öppnandet: Islamska Emiratet har aldrig velat använda landets territorium för att skada andra länder.(The Guardian 18 juni)

 Inte heller kommer man att tillåta någon att hota  andra länders säkerhet från afghansk mark. Islamska Emiratet önskar goda relationer med alla länder i världen inkluderande grannländerna på basis av ömsesidig respekt. Naturligtvis anser det Islamska Emiratet i Afghanistan som sin religiösa och nationella plikt att uppnå oberoende från ockupationen och har för det ändamålet använt varje legitim möjlighet och kommer att göra det också i framtiden.

För att sprida budskapet om denna politik har Islamska Emiratet ansett det nödvändigt att öppna det politiska kontoret i det islamska landet Qatar med målet att uppnå följande: Ett , nå förståelse och initiera samtal med länder i världen för att förbättra relationerna med dem. Två, att stödja en politisk och fredlig lösning som innefattar ett slut på ockupationen av Afghanistan och bildandet av ett oberoende islamskt system och verklig säkerhet vilket är vad vi önskar och vad nationen vill. Tre, att hålla möten med afghaner så ofta de begär. Fyra, starta kontakt med FN såväl som med internationella, regionala och icke-statliga organisationer. Fem, att ge politiska uttalanden för media rörande den aktuella politiska utvecklingen.

 

Det meningslösa kriget i Afghanistan har kostat  Storbritannien mer än 37 miljarder pund. (The Guardian 30 maj.)

Kriget har kostat varje skattebetalare mer än 2 000 pund enligt en förödande kritik som kommit av Storbritanniens roll i konflikten. Sedan 2006 har det enligt en försiktig uppskattning kostat 15 miljoner pund om dagen att underhålla britternas militära närvaro i Helmandprovinsen. Det motsvarar att 25 000 pund har spenderats för varje invånare, 1.5 miljoner, i Helmand vilket är mer än vad de flesta kommer att kunna tjäna under en hel livstid…

Frank Lewidge, författare till boken ”Investment in Blood” som publiceras av Yale University Press nästa vecka, uppskattar att brittiska trupper i Helmand har dödat minst 500 civila. Omkring hälften av dem har officiellt erkänts och britterna har kompenserat deras familjer.

Resterande baseras på uppskattningar från FN och NGOer och ”collateral damage” på grund av flygattacker och beskjutning. Ledwidge inkluderar mänskliga och ekonomiska kostnader på grund av långtidsvård för mer än 2600 brittiska soldater som sårats i konflikten och för mer än 5000 vad han kallar ”psykiskt skadade”. Omkring 44 brittiska soldater har dödats i den afghanska konflikten enligt de senaste officielle siffrorna från försvarsministeriet.

Ledwidge, som också varit civil rådgivare till brittiska regeringen i Irak, Libyen och Afghanistan, säger att Helmand inte är säkrare nu än då tusentals brittiska trupper stationerades där 2006. Opiumproduktionen som minskades under talibanerna ökar och späder på korruptionen och fyller krigsherrarnas penningkistor. ”Att säga att de afghanska väpnade styrkorna skulle vara kapabla att säkra Helmand uppfattas som löjeväckande av många vanliga brittiska soldater” skriver Ledwidge. Trots att brittiska och andra utländska styrkor skickades till Afghanistan för att stoppa al-Qaida som skulle vara ett hot mot Storbritanniens nationella säkerhet, skriver Ledwidge ”av alla tusentals civila och stridande som dödats av Natostyrkor i Helmand har inte en enda rapporterats vara al-Qaidamedlem eller tillhöra ’internationella terrorister’ som skulle ha ansetts kunna hota Storbritannien.”..det var ett allvarligt misstag tillägger författaren, att behandla al-Qaida som ett militärt problem – det var primärt ett underrättelseproblem. Han säger vidare efter att summerat allmänna uppfattningarna inom regeringsadministrationen i Whitehall och bland försvarschefer att det verkliga skälet till att Storbritannien offrade så mycket blod och pengar i Afghanistan var enkel: ”Man uppfattade det som nödvändigt att behålla så nära relationer som möjligt med USA.”

Ladda upp Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 20 juni som PDF längre ner

Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 20 juni