Skriv ut denna sida

Socialdemokratiska studentförbundet sluter upp bakom BDS-uppropet

Uttalanden från S-studenters kongress 2013 18 juni 2013

BDS står för bojkott, avinvesteringar och sanktioner. BDS är ett verktyg för att kunna möjliggöra politiska krav som det socialdemokratiska partiet redan står bakom. Nu är det dags att driva på för verklig förändring.

Dags att sätta kraft bakom orden

Sveriges moderata biståndsminister Gunilla Carlsson hotade i förra veckan med att dra in biståndet för samhällsbyggnad på Västbanken och Gaza om Palestina inte återgår till förhandlingsbordet. Uttalandet är att beskylla de ockuperade för ockupationen. När vår regering gång på gång visar undfallenhet för förtrycket är det upp till det civila samhället att ta sitt ansvar.

Socialdemokratiska studentförbundet är djupt oroat över utvecklingen i Israel–Palestina-konflikten. Fredsprocessen har stagnerat och övergrepp mot mänskliga rättigheter begås dagligen. Ockupationen är det största hindret för fred. Socialdemokratiska studentförbundet har länge krävt en tvåstatslösning där Israel och Palestina lever sida vid sida. Nu är det dags att driva på för verklig förändring.

År 2005 kom ett upprop bakom vilket hela det palestinska civilsamhället slutit upp, inkluderat alla fackliga organisationer och politiska partier av betydelse, som byggde på en vädjan till omvärden att bojkotta Israel till dess att den illegala och brutala ockupationen upphör. Detta upprop går under namnet BDS-uppropet, vilket står för bojkott, avinvesteringar och sanktioner. Bojkottens syfte är att sätta ekonomisk press på ockupationsmakten och tvinga den till förhandlingsbordet för att kunna möjliggöra en tvåstatslösning i enlighet med 1967 års gränser. BDS är ett verktyg för att kunna möjliggöra politiska krav som det socialdemokratiska partiet redan står bakom.

Det är dags att gå från ord till handling. Härmed sluter Socialdemokratiska studentförbundet upp bakom BDS-uppropet.

 

 

Migrationspolitiskt uttalande från S-studenters kongress 2013

 

S-studenters kongress tog idag beslut om att ställa sig bakom tio migrationspolitiska punkter för en human, solidarisk och socialdemokratisk migrationspolitik.

Sverige behöver ett tydligt regeringsalternativ även inom migrationspolitiken.

Vi står just nu inför ett vägskäl i svensk migrationspolitik. I EU inskränks människors fria rörlighet. Högerextremismen växer sig stark i Europa och främlingsfientligheten har tagit sig in i svensk riksdag. Som socialdemokrater har vi ett ansvar att stoppa den utvecklingen.

S-studenter vill se en tydligare migrationspolitik baserad på vår socialdemokratiska värdegrund där solidaritet, mänskliga rättigheter och människans fria rörlighet står i centrum. Trots rikspolitiskt haveri finns en politisk vilja och opinion mot den aktuella samhällsutvecklingen. Väldigt många har protesterat mot bristerna i svensk migrationspolitik och efterlyser en human politik och medvetna politiker. Därför känner vi i S-studenter ett stort stöd i de tio punkter vi antog på årets kongress.

 

1.      En total översyn av utlänningslagen

2.      Utöka resurserna till asylprocessen

3.      Öka Migrationsverkets utredningsansvar

4.      Använd inte Dublinförordningens regler om första asylland för ensamkommande barn

5.      Särskilt ömmande – inte synnerligen ömmande skäl

6.      Öka dagsersättningen för asylsökanden

7.      Vård för alla

8.      Återinför sista länken

9.      Riv upp REVA

10.    Säkra lagliga vägar till Europa

Uttalanden från S-studenters kongress 2013