Skriv ut denna sida

Turkiet

Direngeziparkıs 12 juni 2013

Taksimtorget attackeras med tårgas av polisen. De internationella hacktivisterna "Anonymous" har hackat sig in på den statliga turkiska televisionens websida och lagt upp live-streaming från Gaziparken.

EU parlmentets motion för en resolution mot Turkiet med anledning av den senaste tidens händelser.

Trots att Istanbuls guvernör lovade att inte attackera demonstranterna i Gaziparken så gjorde polisen just det igår kväll.

Han påpekade dock att demonstranterna i Gaziparken befann sig i ett riskomkråde - eftersom polisen attackerar demonstranter där med tårgazs och, pepparspray och vattenkanoner.

Erdogans anklagelser om att de som står bakom protesterna är "terrorister, extremister, utlndska intressen..." etcetera är inte ett utryck för paranoja. Det ska snarare , liksom de fotbollspeande poliserna, ses so en del i ett propaganda spel för AKP:s väljare.

Gårdagens skamlösa attack mot Istanbuls domstol och arrresteringar av jurister och advokater som stödjer protesterna liksom Erdogans retorik talar sitt eget tydliga språk om hans tivelaktiga demorkatiska sinnelag.

Polisbrutaliteterna, Erdogans retorik och försök att polarisera gör inte situationen bättre.

Om människor kommer att resignera under ett skräckvälde eller om situationen kommer att trappas upp ytterligare är omöjligt att veta. Klart är dock att Erdogan inte uppmuntrar till det bättre.

73 jurister arresteras av de turkiska myndigheterna för att ha demonstrerat framför en rättssal i Istanbul mot hanteringen av proteströrelsen, följdes av massiva demonstrationer av advokater och jurister vid domstolen Caglayan Court House.

Representanter för Amnesty International har träffat Istanbuls guvernör Hüseyin Avni Mutlu för att diskutera polisens våldsamma framfart mot fredliga demonstranter. Mötet blev dock en besvikelse då Mutlu ideligen upprepade att polisens agerande var fullkomligt legitimt.

Igår meddelade guvernören på twitter att polisen inte kmmer att gå in i Gaziparken. Ej heller röra de demonstranter som finns där. Det visade sig dock vara ett kortvarigt löfte. Enight Amenstys represenant på plats i Gaziparken kastades minst ett 20-tal tårgasgranater in i parken. Polisen gick även in där - trots Mutlus löfte.

Amnesty International säger också att Erdogan nu bär personlig skuld till vad som inträffat.

 

Både USA och nu senast Tyskland har uttalat oro över vad som händer i Turkiet. Båa länder uppmanar Erdogan att visa respekt för yttrandefriheten. Den svenska regeringen har i vanlig ordning inte uttalat sig.

Att ge polisen i Istanbul order att avlägsna politiska plakat och banderoller i Taksim, därtill med motiveringen att dessa "skadar turkiets anseende i världen", har en bankrutt för Turkiets trovärdighet i anspråken på att vara för demokrati och yttrandefrihet.  Trotts att Istanbuls guvernör lovade att inte attackera demonstranterna i Gaziparken så gjorde polisen just det igår kväll.

Han påpekade dock att demonstranterna i Gaziparken befann sig i ett riskomkråde - eftersom polisen attackerar demonstranter där med tårgas, pepparspray och vattenkanoner.

Taksim och Gazi har varit som ett festivalområde. Där man bland annat bygt en scen. I parken har man uppfört ett bibliotek, lekpark och klassrum. Turkiets dokumentärfilmare höll i år sin årliga prisutdelning i parken.

Efter flera dagars lugn och fredliga demonstrationer går till slut polisen med våldsam kraft in i parken för att "säkra säkerheten".

The Guaridan rapporterar om hur TV bilder på 4-5 våldsamma demonstranter som kastar brandbomber på polisen kablats ut. Dessa "demonstranter" har visat sig vara utklädda poliser - säger The Guardian.

Nu kan vi se bilder på fotbollspelande poliser i Taksim.

Erdogans anklagelser om att de som står bakom protesterna är "terrorister, extremister, utlndska intressen..." etcetera är inte ett utryck för paranoja. Det ska snarare , liksom de fotbollspelande poliserna, ses som en del i ett propaganda spel för AKP:s väljare.

Gårdagens skamlösa attack mot Istanbuls domstol och arrresteringar av jurister och advokater som stödjer protesterna liksom Erdogans retorik talar sitt eget tydliga språk om hans tivelaktiga demorkatiska sinnelag.

Polisbrutaliteterna, Erdogans retorik och försök att polarisera gör inte situationen bättre.

Om människor kommer att resignera under ett skräckvälde eller om situationen kommer att trappas upp ytterligare är omöjligt att veta. Klart är dock att Erdogan inte uppmuntrar till det bättre.

Att Erdogan i ett tal i Ankara häromdagen faktiskt säger"min polis", "min guvernör" och "min borgmästare" är minst sagt illavarslande. En talesperson för AKP - Hüseyin Çelik - säger att regeringen inte tänker ge efter för demonstranternas "extrema" krav.

 

En talesperson för AKP - Hüseyin Çelik - säger att regeringen inte tänker ge efter för demonstranternas "extrema" krav.

Dock så kommer Erdogan att träffa "representanter" för demonstranterna i Taksim. Vilka dessa representanter är, är inte klarlagt. Den plattform som representerar demonstranterna i Taksim säger sig inte ha blivit kontaktade. De vet inte vilka dessa representanter som ska träffa Erdogan är.

 

Som ni redan vet så har polisen i Istanbul återigen gått til angrepp mot demonstranterna i Taksim. Syftet är att "avlägsna plakat och banderoller" som man menar får Turkiet att se "illa ut i omvärldens ögon". Det andra syftet med aktionen är att "återställa säkerheten".

Erdogan har också utökat de som han menar liger bakom protesterna till att nu också omfatta" kapitalister, intressergrupper och utländska intressen". Utöver de "vandaler, terrorister, extemisister och marodörer" han tidigare räknat upp.

Erdogan kommer att träffa representanter för de demonstranter som har "legitima krav".

Han säger också att protesterna i Gaziparken "kindnappats " av människor som är emot Erdogans regering. Dessa anti-regeringsdemonstranter är, säger Erdogan, de som vill förstöra Turkiets ekonomi och samhälle.

Det är inte lätt att förstå vad det är demonstranterna i Turkiet vill, som Erdogan har så oherhörda problem med.

Kallar han till massiva motdemonstrationer för att han är emot - vadå? En liten park i Istanbul. Yttrandefrihet. Slut på polisbrutaliteter.

Eller är det bara något så banalt som en prestigefråga?

 

AKP:s företrädare i Antalya Yusuf Ziya İrbeç meddelar i en presskonferens att han avgår från sin post och lämnar partiet i protest mot polisvåldet och Erdgoans ohörsamhet gentemot demonstranterna.

Det finns ingen bättre beskrivning av Edgoan - ooch förklaring till protesterna - än Erdogans eget tal

Guardians korrespondent Luke Harding: '' turkiska tv-tittare får bevittna detta: en liten grupp av fyra eller fem "demonstranterna kastar molotovcocktails på polisen. Vid ett tillfälle avancerade de mot polisens linjer i en komisk romersk stil medan de håller en marxistiskt partis fransiga flagga. "Demonstranterna" är i själva verket medelålders hemliga poliser, som iscensätter en inte särskilt sannolik "attack" på egen hand till förmån för kamerorna.''

 

Guardian correspondent Luke Harding: ''Turkish TV viewers witnessed this: a small group of four or five 'demonstrators' throwing molotov cocktails at police. At one point they advanced on police lines in a comic Roman-style phalanx while holding the flag of a fringe Marxist party. The 'protesters' were in fact middle-aged undercover police officers, staging a not very plausible 'attack' on their own for the benefit of the cameras.''

73 jurister arresteras i Turkiet
De turkiska myndigheterna har arresterat 73 jurister som demonstrerat  framför en rättssal i Istanbul mot hanteringen av proteströrelsen. Dessutom har 32 jurister arresterats för påstådda kopplingar till "extremistiska" organisationerna (vänsterorienterad eller kurdiska) och har rättegångar att vänta.
voltaire.net 11/6

Lobna is still narcotised after she was hit at her head by a tear gas cartridge on 31st May.

 

 

 

Direngeziparkıs