Skriv ut denna sida

14/6: Lars Hillersberg

Kulturhuset 12 juni 2013

Vernissage för utställningen och boken "Lars Hillersberg". Fredag den 14 juni kl 17.00 i Galleri 5, Kulturhuset . Utställningen invigs av Leif Nylén, kritiker och författare. Vid pianot Johnny Mowinckel. Releasefest 19.00 på KulturhusTaket. Andreas Berg och filmaren Tarik Saleh samtalar om boken. Live: Love Antell.

Konstnär blir den som inte kan bli serietecknare", brukade Lars Hillersberg säga. Hans dräpande, svarta satirteckningar kommenterade under flera decennier allt från små dagsaktuella händelser till internationell storpolitik.

 

Samlaren Valdemar Gerdin och illustrationshistorikern Andreas Berg presenterar den första retrospektiva utställningen efter Lars Hillersbergs (1937–2004) bortgång, med ambitionen att visa hela hans konstnärskap. Det blir tillfälle att fundera både över de bildstormar som Lars Hillersberg väckte på sin tid och över hur genren politisk satir har utvecklats från 60-talet fram till idag.Lars Hillersberg var en föregångare när det gällde egenpublicering och serier.

 

Hans karikatyrer och drastiska utspel väckte starka känslor och själv satte han en ära i att bli refuserad. Från första början gick han i klinch med konstbegreppet och han dolde aldrig sitt förakt för konstmarknaden, trots att egna hans karriär fick en flygande start.När Hillersbergs konstnärskap visas på nytt, nio år efter hans bortgång, framträder flera nya och oväntade sidor.

 

Förutom de välkända satirteckningarna och grafiken visar vi målningar i större format och några av hans skulpturer. Du kan också återupptäcka tidningen "PUSS", som digitaliserats inför utställningen, och följa hans fortsatta publicistiska verksamhet med tidningen "Utslag" på 80-talet och "Gatskrikan" på 90-talet.Det var USA:s inblandning i Vietnamkriget som väckte Hillersbergs politiska engagemang.

 

Våren 1967 deklarerade han att han att han skulle lämna produktionen av unika konstverk för att övergå till bildproduktion för massmedia. Så presenterades tidningen "PUSS" för allmänheten – "en ljuv, spirituell och humoristisk uppvisning i revolt, avsky, leda och äckel inför det bestående, etablerade och välmående" skrev Olle Granath i Dagens Nyheter.

 

Det skulle bli 24 nummer av "PUSS" mellan 1968 och 1973 med Lars Hillersberg som drivkraft och ansvarig utgivare. I redaktionen ingick av och till Carl Johan De Geer, Karin Frostenson, Åke Holmqvist, Leif Katz, Ulf Rahmberg, Lena Svedberg och Christer Themptander. Utställningen är sammanställd av samlaren Valdemar Gerdin och illustrationshistorikern Andreas Berg, som även är redaktör för boken "Lars Hillersberg – entreprenör och provokatör", utgiven av Ordfront förlag i samband med utställningen.

Kulturhuset

Relaterade artiklar (efter tagg)