Skriv ut denna sida

Spela inte!

Gunnar Olofsson 10 juni 2013

Än har det svenska U21-laget möjlighet att tänka om, och tänka rätt. Belöna inte den israeliska regimens brott mot folkrätten! Spela inte i Israel!

 

Enligt ett märkligt beslut av den europeiska fotbollsunionen UEFA hålls EM i fotboll för U21-lag nu i juni i Israel. Därför har en lång rad kända fotbollsspelare - som Didier Drogba, Papiss Cissé, André och Jordan Ayew , Abou Diaby och Djamal Mahamat – undertecknat ett upprop med kravet att spelen skulle flyttas. Ett krav som alltså klingat ohört.

Svenska Fotbollsförbundet är enligt sina stadgar ”en politiskt och religiöst oberoende allmännyttig ideell organisation som tar avstånd från rasism och varje annan form av diskriminering”, och enligt  den internationella fotbollsfederationen, FIFA, är ”diskriminering av varje slag”…”strängt förbjuden och straffbar med avstängning eller uteslutning”.

Israel uppfyller med råge kriterierna för uteslutning ur EM. Israel hindrar med sin politik palestinier att resa och träna fritt och har fängslat fotbollsspelare utan rättegång eller dom. De internationella spelarnas upprop kom till efter att Israel bombat en fotbollsarena i Gaza och dödat flera tränande ungdomar. ”Det är”, skriver spelarna, ”oacceptabelt att barn dödas när de spelar fotboll. Israels värdskap för U21-turneringen kommer under dessa omständigheter att ses som en belöning för handlingar som är tvärtemot idrottsliga värden".

Det är sent, men än har det svenska U21-laget möjlighet att tänka om, och tänka rätt. Belöna inte den israeliska regimens brott mot folkrätten! Spela inte i Israel!

Gunnar Olofsson


Gunnar Olofsson