Skriv ut denna sida

Apartheid modell 2013

Gunnar Olofsson 28 maj 2013

Israeler, som bor i illegala judiska bosättningar på Västbanken, känner sig obekväma med att resa tillsammans med palestinier - som de betraktar som en ”säkerhetsrisk”. Sedan mars månad trafikerar därför separata bussar för palestinier sträckan från Västbanken in till centrala Israel.

Palestinier som har tillstånd att arbeta inne i Israel har, enligt israelisk lag, samma rätt som israeler att använda allmänna kommunikationer. Ändå händer det att ”blandade” bussar stoppas i militära checkpoints, och de palestinska passagerarna kommenderas att stiga av. Vid ett sådant tillfälle, bevittnat av medlemmar i den israeliska människorättsorganisationen Machsom Watch, avkrävdes de palestinska passagerarna id-kort varefter de, en och en, uppmanades att gå till en militärbas 2,5 kilometer bort för att reda ut det hela. ”Ni ska åka i speciella fordon, inte i israeliska bussar”, förklarade en tjänstgörande officer ingripandet.

Transportministeriet i Israel förnekar att man utfärdat någon instruktion att förhindra palestinier att åka med allmänna bussar. Däremot tror man att de nya, segregerade, linjerna kan ”förbättra servicen för de palestinska arbetare som reser in i Israel”.

Israel - en apartheidstat av gammal sydafrikansk modell, eller modern demokrati i Mellanöstern? Döm själv!

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson