Skriv ut denna sida

Israels vatten-apartheid

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna 22 maj 2013

Bosättarna har vatten att bada i, samtidigt som bristen på vatten är ett allt större hot mot den palestinska befolkningens framtid på Västbanken och i Gaza. För att något skall hända är det nödvändigt att vår regering, och EU, frigör sig från sin låsning i synen på Israel som någon slags demokrati med västerländska ideal.

Enligt FN:s kontor för samordning av humanitära frågor (OCHA) använder i nuläget ungefär en miljon människor i 492 palestinska samhällen på Västbanken 60 liter, eller mindre, vatten per person och dag – vilket är betydligt under den av Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderade nivån 100 liter per person och dag.
Dessutom är ungefär 313.000 människor i 113 samhällen inte alls anslutna till något vattennät, vilket leder till enorma utgifter för inköp av vatten. Samtidigt konsumerar närmare ½ miljon israeliska nybyggare i sina olagliga, men av regimen godkända, bosättningar ungefär sex gånger så mycket vatten per person. I vissa områden är förbrukningen sju gånger den palestinska.
Bakgrunden till situationen är att bosättarna systematiskt lagt beslag på vattenkällorna i de områden man kontrollerar. Medan palestinierna av de israeliska myndigheterna hindras att alls förbättra sina brunnar eller utveckla vattenförsörjningen, borrar bosättarna sina brunnar djupare än de palestinska - vilket gör att dessa torkar ut - och förstör vattentäkter eller förorenar dem genom att, ibland tillsammans med sina djur, bada i dem. En del av de beslagtagna vattenkällorna har förvandlats till regelrätta utflyktsmål för bosättarfamiljer, med picknick-bord och bad i pool.
I tillägg till detta gör fysiska hinder för palestiniernas rörelsefrihet – avspärrningar, murar och checkpoints – att palestinierna inte kan nå sina vattenkällor. Odlingar torkar in och djuren får inte det vatten de behöver, något som hotar själva existensen för människor i detta jordbrukssamhälle. Värst är problemen i de 60% av Västbanken som helt kontrolleras av israelisk militär. Enligt en undersökning betalar invånarna i 107 samhällen här, i brist på eget vatten, över 20 israeliska shekel (40 kronor) per kubikmeter vatten mot bosättarnas mindre än 5 shekel.
I Gaza är situationen ännu värre. Eftersom vatten- och avloppssystemen genom Israels blockad inte kunnat repareras är 90-95% av vattnet i Gaza otjänligt som dricksvatten, vilket bidrar till ungefär en fjärdedel av sjukligheten i området. Bristen på fungerande avloppssystem gör att det varje dag rinner ut 60-90 miljoner liter orenat avloppsvatten direkt i havet. På Västbanken är, genom de israeliska myndigheternas restriktioner, bara 31% av palestinierna anslutna till något fungerande avloppssystem,  vilket resulterar i 40-50 miljoner kubikmeter avloppsvatten direkt ut i naturen varje år.
De israeliska avspärrningarna och murarna är inte byggda slumpmässigt. Förutom att inlemma alla större kolonier av bosättare är syftet också, enligt en rapport som lagts fram i den franska Nationalförsamlingen, uppenbarligen att lägga beslag på och säkra de underjordiska vattenreservoarer som finns i vissa områden – och vars framtid ännu inte ordentligt reglerats i något avtal. Som ett resultat kontrolleras idag 86% av vattnet i en av reservoarerna – ”Mountain Aquifer” -  av bosättarna, medan palestinierna har tillgång till 14%.
Målet här är, som vanligt med den israeliska politiken, att ”skapa fakta” på marken för att förhindra en rättvis lösning på Palestinakonflikten, fördriva palestinierna eller placera dem i reservat, och säkra en etniskt rensad judisk stat i hela området.

 

Frågan om vattnet är den fråga som slutgiltigt kan avgöra den palestinska ursprungsbefolkningens framtid. Än finns tid att agera men den rinner snabbt undan. För att något skall hända är det nödvändigt att vår regering, och EU, frigör sig från sin låsning i synen på Israel som någon slags demokrati med västerländska ideal i Mellanöstern, och ser regimen som den faktiskt är: en rasistisk kolonial ockupationsmakt med visioner mycket nära den tidigare vita apartheidregimens i Sydafrika.

Gunnar Olofsson
Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna