Skriv ut denna sida

Fängslad i strid med internationell rätt

Amnesty via Tjatte Hedlund 4 maj 2013

Ahmad Qatamesh, en drygt 60-årig akademiker, som skriver om politiska och kulturella ämnen och har talat för en enstatslösning på Israel-Palestinakonflikten, greps den 21 april 2011 klockan två på morgonen i sin brors hus och fängslades med en administrativ häktningsorder utan åtal och rättegång. Sedan dess har ordern förlängts sex gånger utan motivering, senast i slutet av april i år och då med ytterligare fyra månader. Israeliska myndigheter håller omkring 160 palestinier fängslade.

Fängslad i strid med internationell rätt

Israeliska myndigheter håller omkring 160 palestinier fängslade med hjälp av så kallade administrativa häktningsorder. Dessa gör det möjligt att på obestämd tid hålla personer fängslade, på grundval av hemliga bevis som de militära åklagarmyndigheter undanhåller från den häktade och dennes advokat. Den fängslade förnekas därmed den grundläggande rätten att försvara sig.

En av dessa fångar är Ahmad Qatamesh, en drygt 60-årig akademiker, som skriver om politiska och kulturella ämnen och har talat för en enstatslösning på Israel-Palestinakonflikten. Han greps den 21 april 2011 klockan två på morgonen i sin brors hus och fängslades med en administrativ häktningsorder utan åtal och rättegång. Sedan dess har ordern förlängts sex gånger utan motivering, senast i slutet av april i år och då med ytterligare fyra månader.

Den israeliska säkerhetstjänsten ISA hävdar att Qatamesh är medlem av den politiska grenen av Folkfronten för Palestinas befrielse (PFLP) och att han utgör ett hot mot säkerheten. Ahmad Qatamesh själv säger att han inte haft att göra med PFLP på 14 år, men att han under 1990-talet stödde dem. Amnesty anser att han fängslats enbart på grund av att han fredligt uttryckt sina politiska åsikter, och för att avskräcka andra aktivister.

Den administrativa häktningen håller både den fängslade och dennes familj i konstant osäkerhet. Varje gång ordern löper ut grusas föhoppningen om frigivning med en ny order. Ahmad Qatamesh hustru, styrelseledamot i Addameer, en lokal organisation till stöd för fångar och mänskliga rättigheter, sa till Amnesty att det skulle ha varit lättare för familjen om hennes man hade dömts till tre års fängelse.

Förutom att hållas utan åtal straffas de fängslade på andra sätt. Det är svårt för de anhöriga att få tillstånd att besöka fängelset. I början av året förflyttades Ahmad Qatamesh från Oferfängelset på Västbanken till Ramonfängelset i södra Israel, vilket gör det ännu svårare för dem. Detta strider också mot fjärde Genevekonventionen som förbjuder att fångar flyttas från det ockuperade området till ockupationsmaktens territorium.

Ahmad skickade följande hälsning med sin dotter när hon besökte honom i oktober 2012:

"Hälsningar till alla människor som visar sin solidaritet med mig, till er som försvarar min frihet och friheten för dem som fortfarande är fängslade av Israel utan rättegång ...

"Jag vill berätta för er att jag betalar ett pris utan att veta orsakerna ... Jag hålls i total okunskap om orsakerna bakom min frihetsberövande. Jag har inte utfrågats en enda gång sedan jag greps. Och jag vill försäkra er, som jag sa till den militära domstolen, att jag inte utgör något hot mot någon ... Jag bara skriver ... Jag skrev att lösningen är en stat för alla religioner och raser, och detta bekymrar dem .... det är mitt skrivande som Israel vill hålla i mörkret tillsammans med skälen för mitt förvar.

"Jag kräver att jag, och alla andra som hålls utan rättegång, antingen får en rättvis rättegång eller omedelbart släpps ... detta budskap måste vara klart och tydligt."

Skriv under brevet till Israels försvarsminister med krav på Ahmad Qatamsh frigivning och ett slut på användandet av administrativ häktning.

Amnesty via Tjatte Hedlund