Skriv ut denna sida

Blodbad på fredliga demonstranter

Sigyn Meder - Iraksolidaritet 3 maj 2013

Minst 47 dödade och 150 sårade i staden Hawija, nära Kirkuk. De 4000 fredliga demonstranterna hade samlats till demonstration och fredagsbön 19 april på Ardour Square i Hawija när de omringades av Al-Malikis säkerhetsstyrkor.

Blodbad på fredliga demonstranter i staden Hawija, nära Kirkuk. Minst 47 dödade och 150 sårade
De 4000 fredliga demonstranterna hade samlats till demonstration och fredagsbön 19 april på Ardour Square i Hawija när de omringades av Al-Malikis säkerhetsstyrkor. Trots demonstranternas bredvillighet att låta trupper genomsöka demonstrationstorget, trots förhandlingsförsök mellan utbildningsministern som senare hoppade av i protest, gick trupperna till anfall efter 4 dagars belägring. Tillförsel av mat, vatten och mediciner hindrades. Trupperna sköt rakt in bland demonstranterna och körde in med tanks.

Enligt många vittnesmål, foton och filmer, avrättades 4 bakbundna och sårade demonstranter. På fotot i länkad artikel, sitter en av de sårade. Det är dr. Amer Aboud Jabber Al-Douri, professor i ekonomi och dekanus på Kirkuks universitet. Även han dödades.


Det är fruktansvärda brott mot mänskliga rättigheter. En omfattande massproteströrelse har pågått i över 4 månader under nästan total medial tystnad. Många demonstrationsledare och aktivister har mördats under denna tid och repressionen av media bara ökar.

Det är hög tid att kräva internationella oberoende undersökningar av ockupationens och deras olika marionettregimers brott i Irak!

Det är hög tid att stödja kravet på en speciell rapportör för mänskliga rättigheter i Irak!

På Iraksolidaritets hemsida finns ett antal artiklar om denna massrörelse och de krav som ställs.

Nu fruktar Ramadi, Falluja och andra städer angrepp på de pågående demonstrationerna.

Lokalval har ägt rum i 12 av Iraks 18 provinser (artikel kommer på hemsidan). Minst 15 valkandidater har mördats och 150 hindrats att ställa upp i valet anklagade för att ha kontakt med det förbjudna Baathpartiet enligt den av USA instiftade ”avbaathifieringsordern”.

Enligt Geneva International Centre for Justice var anfallet planlagt sedan långt tidigare, men olämpligt att genomföra före valet.
Genevecentrets dokumentation finns här.

Al-Malikiregimen har upphävt tillstånd för 10 satellitkanaler, bl.a. Al Jazeera och Al Sharqiya. En vanlig företeelse i Irak där tidningskontor attackeras och journalister mördas
Pressfriheten är satt på undantag i Irak och när dessa satellitkanaler inte kan arbeta där, blir rapporteringen av massrörelsen och den pågående repressionen ännu sämre. De 10 satellitkanalerna var kritiska mot Al-Malikiregimen.

Irak meddelar att man tänker stänga gränsen mellan Irak och Jordanien

 

I Ramadi fruktar befolkningen att detta förebådar ett angrepp. Internet och telefoni har stängts av.

Över 500 personer har dödats under våldsamma former i Irak under april månad enligt Iraq Body Count.

USA överväger att sända 1500 amerikanska soldater till Irak.
USA har redan ett antal soldater i Irak, CIA, specialtrupper, privata legoknektar med mera, ett strategiskt samarbetsavtal och ett memorandum om försvarssamarbete.
Dessutom har USA beslutat stärka CIA:s arbete i Irak.

 

Det innebär ökat samarbete med CTS (Counter Terrorism Service), elitgrupp ”antiterror” som rapporterar direkt till Al-Maliki. Det rör sig om hemliga beslut fattade under 2011 och 2012.

Att splittra, sönderdela och försvaga Irak och Syrien för den delen, fortsätter att vara en del av USA:s mellanösternpolitik.

USA:s utrikesdepartements budgetäskanden understryker vikten av ”frontstaterna Irak, Afghanistan och Pakistan som regeringen villa ha respektive 2,1 miljarder, 3,4 och 1,4 miljarder dollar för diplomatiska och säkerhetsuppgifter.

Minst 50 fångar har avrättats genom hängning i år och minst 129 fångar under 2012.
Iraks justitieminister Hassan al-Shammari säger att avrättningarna ska fortsätta.

Fler avslöjanden om fruktansvärd tortyr i amerikanska hemliga fängelser. Britter behjälpliga med bl.a. transporter träder fram och vittnar. Efter 10 år.

Riverbend. Den unga bloggande kvinnan från Baghdad Burning kommenterar de 10 gångna åren.

På årsdagen av plundringen av Iraks Nationalmuseum i Bagdad, höll IrakSolidaritet en liten ljusvaka med flygbladsutdelning.

Kimberley Rivera var den första kvinnliga amerikanska soldaten som flydde från Irakkriget. Med sin familj reste hon till Kanada. Hon har protesterat mot kriget. Utlämnades till USA och riskerar 5 års fängelse för ”desertering” medan krigsförbrytarna går fria.

1 maj 2013

"Nej till sekterism, nej till delning, ja till ett fritt och enat Irak"

På banderoller i Anbarprovinsen.

Kontakt: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Hemsida: www.iraksolidaritet.se

Sigyn Meder - Iraksolidaritet