Skriv ut denna sida

Marathon för rörelsefrihet i Palestina

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna 1 maj 2013

Söndagen den 21 april deltog ungefär 500 löpare i det palestinska Västbankens första marathonlopp, ett evenemang som inte fått någon som helst uppmärksamhet i vårt land, och inte lockat våra vanligtvis snacksaliga sportkommentatorer till några ovationer.

Loppet, med deltagare från 21 länder, genomfördes som en dubbel halvmarathon, med två varv runt den 8 meter höga israeliska muren i Bethlehem, och var i sig en illustration till ett av palestiniernas största problem på Västbanken – rätten till rörelsefrihet.

”Vi kunde inte hitta något område stort nog för ett marathonlopp” säger Zuher Tmesa, organisatör från ”Rätten till rörelsefrihet´s Informationskommitté”. ”Det område som kontrolleras av den palestinska myndigheten är väldigt litet, och i ”Area C”, kontrollerat av Israel, kan man inte organisera något lopp”.

 

Några dagar tidigare anordnades, liksom varje år sedan 1998, den årliga ”Marsch för återvändande” med deltagande av ungefär 7.000 palestinska israeler. Marschen, som brukar äga rum samma dag som Israels självständighetsdag – ett evenemang där uppemot 1 miljon judiska israeler fyller gatorna med demonstrationer, flaggor och picnic-korgar – gick denna gång till byn Khubeiza, 40 kilometer sydöst om Haifa. Byn stormades och sprängdes i luften med dynamit av den judiska terrorgruppen Haganah under den etniska rensningen av Palestina 1948, och dess 350 invånare blev flyktingar – utan möjlighet att återvända. Totalt fördrevs ungefär 750.000 palestinier av de judiska paramilitärerna.

 

Rätten till återvändande, bekräftat av FN i resolution 194, är en av Palestinakonfliktens viktigaste frågor. I stället för att gradvis släppa in flyktingarna i Israel/Palestina arbetar den israeliska regimen frenetiskt på att förmå ännu fler judar från olika länder att flytta till Israel och de ockuperade områdena och ta palestiniernas plats. En politik, endast pliktskyldigt kritiserat av EU och vår regering, som förr eller senare kommer att leda till en fullständig konfrontation mellan folkgrupperna.

 

I dagarna har också det israeliska parlamentet, liksom varje år sedan 2003, förlängt lagen om ”Medborgarskap och inresa i Israel” – en lag som förbjuder palestinier från de ockuperade områdena att gifta sig med palestinier inom Israel, och bli en del av det israeliska samhället. Lagen är en av över 50 lagar som aktivt diskriminerar palestinier mot israeliska judar, och bekräftar Israel som en fullt utvecklad apartheidstat. I protest mot den fortsatta diskrimineringen genomförde kampanjen ”Kärlek i Apartheids Tid” ett symboliskt bröllop, med frånvarande brudgum, vid checkpointen Hizma mellan Ramallah och Jerusalem. Fler aktioner planeras.

 

Och hur gick då marathonloppet i Bethlehem. Jo, segrade gjorde Abdel Nasser Awajme från Jeriko. En annan deltagare, Anton Shamaly från Beit Sahour., beskriver känslan att springa loppet så här: ”Ibland får man dåliga känslor eftersom man är så nära muren…Men det handlar om rörelsefrihet, att kunna gå dit man vill…Jag tillägnar också loppet fångarna, att de blir fria så de nästa gång kan springa med oss”

Gunnar Olofsson

Debattör och medlem i Palestinagrupperna

 

Jericho man vinner Bethlehem marathon

 

Jericho man trotsar regnet för att vinna Betlehem maraton

 

Löpare i Betlehems första Marathon hedrar offren i Boston

 

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna