Skriv ut denna sida

Israeliska soldater poserar

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna 21 april 2013

Foton på Facebook som visar israeliska soldater poserande med infångade palestinier med handfängsel och ögonbindlar har väckt en viss uppståndelse i Israel. Fotona, som påminner om de av poserande amerikanska soldater i Abu Ghraibfängelset i Irak, är enligt den undersökande israeliska organisationen ”Breaking the Silence” inga undantag utan tvärtom normen, och en oundviklig ”konsekvens av en långvarig kontroll av den palestinska befolkningen”.

En av de soldater, Eden Abergil, som lagt ut bilder under rubriken ”Armén – den bästa tiden i mitt liv”, förstår inte alls kritiken, och säger att ”bilderna togs i god tro och det fanns inget budskap i dem”. Men hur kan hyggliga israeliska pojkar och flickor förvandlas till någon slags storviltjägare som ser sina palestinska bröder och systrar mer som villebråd än som medmänniskor de i framtiden förväntas leva tillsammans med?

Enligt Nurit Peled-Elhanan, professor vid Hebrew University i Jerusalem, kan en del av förklaringen ligga i den bild av araber och palestinier som sprids i israeliska skolböcker. Allting i skolutbildningen av unga judiska israeler syftar fram mot att förbereda dem för militärtjänsten, att bli effektiva kuggar i förtryckarmaskineriet av palestinierna. Således finner man aldrig någon arab avbildad som en ”normal person” – utan endast som flykting, primitiv bonde eller terrorist.

Araber avbildas i Ali Baba-dräkter, med kameler, och beskrivs som vilda och ibland kriminella personer som lever utanför samhället och inte betalar skatt. ”Man ser aldrig ett palestinskt barn eller doktor eller lärare eller ingenjör eller modern farmare” konstaterar Nurit Peled-Elhanan. Palestinier nämns för övrigt bara som sådana i en kontext som rör terrorism.

Rasismen i det israeliska samhället är onekligen ett av de största hindren för en fredlig lösning av konflikten med palestinierna. USA-presidenten Obama, som tidigare sänt ut sin personliga emissarie Hannah Rosenthal att uppfostra politiker i bland annat Sverige om antisemitism, borde ta tillfället i akt att påtala islamofobi, arabhat och religiös intolerans inom ledarskiktet i sin allierade Israel. Fast kommer det att hjälpa?

Enligt Eden Abergil spelar bilden av Israel på den internationella arenan egentligen ingen roll. ”Vi kommer alltid att bli attackerade. Vad vi än gör kommer vi alltid att bli attackerade”.

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson

Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna