Skriv ut denna sida

Glöm aldrig Deir Yassin!

Text Gunnar Olofsson. Foton Dina Elmutis utskick 9 april 2013

Massakern i Deir Yassin är den mest kända under den etniska rensningen av Palestina. Över 500 palestinska samhällen förstördes, omkring 750.000 människor fördrevs.

Fredagen den 9 april 1948 förändrades livet för invånarna i den lilla byn Deir Yassin utanför Jerusalem för alltid. Torsdagen hade slutat ungefär som vanligt. Barnen gjorde sina hemläxor och de vuxna vilade efter dagens arbete. I gryningen kom de.

 

Mördarna från de judiska terrorgrupperna Stern och Irgun. Fäder, farfäder, bröder och söner ställdes upp mot en mur och avrättades. Barnens älskade lärare stympades med knivar. Kvinnor och barn togs till fånga och fördes bort. Få har kunnat återvända.

Massakern i Deir Yassin är den mest kända under den etniska rensningen av Palestina. Över 500 palestinska samhällen förstördes, omkring 750.000 människor fördrevs. Till sist satte arabarméerna stopp för israelernas framfart. Då återstod knappt hälften av det som enligt FN:s beslut skulle ha blivit Palestina. Västbanken och Gaza. Det som Israel idag försöker att långsamt erövra med bosättningar, murar och militär.

”Vi är barn av generationer av styrka” skriver den palestinska forskaren Dina Elmuti, vars mormor överlevde Deir Yassin men förlorade 37 släktingar. ”Våra far- och morföräldrar, och föräldrar, är flyktingar och överlevare, och blodet från Deir Yassin flyter i våra ådror”. 65 år efter massakern lever minnet fortfarande starkt. ”Vi kommer att se ett fritt och rättvist Palestina bara för att vi kommer att ha en hand i att göra det så”.

 

Hoppas bara att hon får rätt.

 

 

Gunnar Olofsson

Text Gunnar Olofsson. Foton Dina Elmutis utskick