Skriv ut denna sida

Stridande för fred

Text & foto: Mina Olsson/SEAPPI. Foto: John Howard/EAPPI. 31 mars 2013

En israel på besök i Yanoun får hjälp av Belah Abu Tayeb (till höger) och en till palestinier. Combatants for Peace ordnar resor in på Västbanken. Deltagarna får se muren och dess påverkan på människorna som bor i närheten och vilken påverkan ockupationen har på den palestinska befolkningen

Att finna en gemensam väg mot fred

 
En israelisk kvinna frågar den palestinska mannen: - Vad fick dig att ändra dig? Vad var det som hände som fick dig att tänka om när det gäller att arbeta tillsammans med israeler?

 

Mannen som svarar är borgmästare i Aqraba, hans namn är Belah Abu Tayeb: - Jag trodde inte på fred förut, jag har varit med om så många våldsamma sammandrabbningar med israeler. Under första intifadan var varje israel min fiende som måste bekämpas.

 

Men så blev Belah fängslad, han vill inte nämna några detaljer om hur tiden i fängelset var. Han var frihetsberövad under några år. Tiden i fängelset gav honom mycket tid att tänka. En dag flyttades han mellan två fängelser, han hade handbojor på sig. Soldaterna var hårdhänta på bussen, han kunde inte se vad som hände men kände gevärskolven mot sin axel ett flertal gånger. Rätt som det var så stannade bussen och alla soldater gick av utom en.

 

Soldaten som fortfarande finns kvar på bussen frågade honom: - Vad vill du?
Han hörde att soldatens röst var vänlig. - Jag vill ha en cigarett, svarade han.

 

Soldaten gav honom en av sina cigaretter. - Nej, jag vill ha mina egna, de ligger i min jacka.

 

Soldaten tog en cigarett från hans jacka och satte den i munnen på honom. Det är ingen märkvärdig historia, bara en enkel handling, men det visade honom att inte alla israeler var hans fiender. Den dagen bestämde han sig för att han vill leva i fred.

 

Khader Abu Hanya bjuder in mig till ett möte i nedre Yanoun. Mötet äger rum innanför den blå dörren, hemma hos Khader. Han bor där tillsammans med tre av sina bröder och deras familjer. Jag kliver in utan en aning om vad jag har att förvänta mig. Bakom huset hittar jag en stor samling människor, större än jag väntat mig. Det är en grupp bestående av både israeler och palestinier, totalt ett sextiotal personer. På ryggen av en av personerna, som senare visar sig vara ledare för gruppen, står det: inte genom vapensikten. Femtio israeler har tagit bussen från Tel Aviv för att komma till Yanoun.

Combatants for Peace, hela gruppen samlad utanför Khader Abu Hanyas hus. Foto: Mina Olsson/EAPPI.


Ledaren heter Irad Niv och organisationen är Combatants for Peace.1 Det är en israelisk – palestinsk organisation som arbetar för att med gemensamma krafter få slut på våldet och stoppa ockupationen genom dialog. Organisationen arbetar med ickevåldsmetoder för att få ett slut på konflikten. De tror på att dialog och försoning, med etablering av en palestinsk stat med dess huvudstad östra Jerusalem sida vid sida med en israelisk stat är den enda lösningen för en hållbar fred.

 

Combatants for Peace anordnar resor in på Västbanken. Deltagarna får se muren och dess påverkan på människorna som bor i närheten, vilken påverkan ockupationen
har på den palestinska befolkningen på Västbanken.2 Organisationens mål är att förmå israeler att resa till utsatta palestinska byar. De flesta på bussen som når Yanoun har aldrig träffat en palestinier, än mindre satt sin fot i en palestinsk by. Atmosfären var vänlig men spänd. Dessa människor som möts, israeler och  palestinier, delar varandras berättelser om varför de valt ickevåld som en väg mot fred.

 

Irad lämnar mig med orden: - Vi är inte två sidor utan en och vi måste hitta en gemensam väg mot fred.

 

När mötet är slut pratar jag med Oren från Ashkelon i Israel. Han har av mer eller mindre slumpartade omständigheter bestämt sig för att åka med på den här resan som anordnas av Combatants for Peace. Han säger: - Jag tror inte på Israels sätt att agera, i och med ockupationen så behandlar vi inte vår egen befolkning väl.

 

Israeler vet för lite om hur situationen är för palestinier. De nationella nyhetsmedierna ger bara en generell bild, för att få en mer nyanserad bild måste man söka sig
till de mer alternativa medierna. Våld är en enkel lösning men ej hållbar. Du måste vara en stark person för att tro på fred. Vi, israeler, kommer till Yanoun för att få veta mer om orättvisorna som ockupationen medför, många blir förvånade över hur lite de vet om svårigheterna för det palestinska folket. Att vi möts här idag inger hopp för framtiden.


1 Combatants for Peace – Only by joining forces, will we be able to end the cycle of violence.


 

2 Israel började bygga muren av säkerhetsskäl år 2002. Muren består av en åtta meter hög betongmur och/eller stängsel, diken samt militärvägar. Mer än 80 % av muren är bygd inne på Västbanken och inte på den internationellt erkända gränsen, det vill säga den gröna linjen. Muren är illegal enligt Internationella domstolen eftersom att den är bygd inne på Västbanken, östra Jerusalem inkluderat, och inte på den gröna linjen.
Mina Olsson

Mina Olsson

"Genom Ekumeniska följeslagarprogrammet stödjer människor från olika delar av världen israeler och palestinier som arbetar för en rättvis fred"  Kyrkornas Världsråd driver det internationella projektet: Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI). Initiativet till projektet togs efter en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. Programmet syftar till att genom internationell närvaro dämpa våldet, ge hopp om att en fredlig lösning är möjlig, främja respekten för folkrätten och öka omvärldens medvetenhet om ockupationens konsekvenser för israeler och palestinier. Kring den svenska delen i projektet, kallad SEAPPI, har ett tiotal kyrkor och kyrkorelaterade organisationer slutit upp med Sveriges Kristna Råd som huvudman. Jag befinner mig i Israel och Palestina som ekumenisk följeslagare på uppdrag av Sveriges Kristna Råd och Kyrkornas Världsråd, genom det Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel (EAPPI). De synpunkter/reflektioner som uttrycks ovan är personliga och delas inte nödvändigtvis av mina uppdragsgivare. Om du vill publicera hela eller delar av denna artikel eller sprida den vidare, var vänlig kontakta mig; (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.), och/eller någon av de ansvariga på Sveriges Kristna Råd;

Jonas Thorängen (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.),

Ann-Sofie Lasell (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) eller

Carl Werner (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)."

Text & foto: Mina Olsson/SEAPPI. Foto: John Howard/EAPPI.