Skriv ut denna sida

Presidenten tog till undanflykter

Jabar Amin 13 mars 2013

Den miljöpartistiske riksdagsledamoten Valter Mutt ställde följande fråga till Turkiets president Abdullah Gul : "Ser du någon reell möjlighet till lösning av den kurdiska frågan, speciellt efter de direkta eller indirekta samtalen med PKK-ledaren Mr Abdullah Öcalan, och ser du Öcalans frigivning som närastående?".

Vad jag vet så är det första gången som den turkiska presidenten får en sådan fråga från någon europeisk parlament.

Vi alla som satt där och väntade på den turkiske presidentens svar, fick se hur presidenten tog till undanflykter istället för att rakt och ärligt besvara frågorna.

Han menade att en lösning av den kurdiska frågan skulle ha varit möjligt om inte PKK hade tagit till väpnad kamp. Alla som satt där kunde notera att detta var inget annat än nonsens. Varken armenier, assyrier, syrianer, araber eller andra minoriteter i Turkiet har fått sina demokratiska eller nationella rättigheter även om de aldrig tagit till väpnad kamp. Huvudansvaret för förtrycket ligger på den turkiska staten.

Som svar på om Mr Abdulla Öcalan kan friges inom kort, gav den turkiske presidenten samma traditionella svar som den turkiska regeringen brukar ge; nämligen att Öcalan har gripits och dömts för terrorism. Men i slutet av sitt svar antyde presidenten att något annat kan vara möjligt; han nämnde att situationen nu är komplicerad och vi får se hur långt man kommer och så vidare.

Jabar Amin

Jabar Amin