Skriv ut denna sida

Åk inte tillbaka till Israel!

Gunnar Olofsson 13 mars 2013

Den 16 mars håller det svenska rockbandet ”Pain of Salvation” konsert i Tel Aviv, Israel. ”Vi är så glada att komma tillbaka till Israel, och så snart” skriver bandet, och ger därmed det palestinska icke-våldsmotståndet mot ockupationen, som uppmanat till artistbojkott av Israel, en riktig taskspark.

”Pain of  Salvation”, som beskriver sig som ”ett svenskt progressivt rockband” och i sina texter fokuserar bland annat på ”sexualitet, krig och dess effekter på familj och humanitet”, har sedan 2004 bojkottat USA på grund av landets kontroll av fingeravtryck av utländska besökare. Men så långt som till palestinierna, som lever under israelisk militärdiktatur, sträcker sig uppenbarligen inte bandets humanitära ambitioner.

 

Tidigare har Roxette rockat loss för israelisk apartheid. ”Pain of Salvation” kan välja att göra likadant. Eller i stället, som gitarristen Andreas Öberg och världsartisten Stevie Wonder, ställa in sin konsert. Bandet vill gärna tillbaka till Israel för att se om deras fans verkligen är ”så bra, så galna och så vackra som vi minns”. Några palestinska fans från det ockuperade Västbanken kommer dock med säkerhet inte att närvara. De hindras av murar, avspärrningar och över 500 militära checkpoints att alls kunna resa till Tel Aviv.

 

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Gunnar Olofsson