Skriv ut denna sida

21/3: Syrien efter två års revolt

Per Jönsson-Utrikespolitiska institutet (UI) 12 mars 2013

Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet (UI) bjuder in till paneldebatt med sakkunniga på skilda aspekter av konflikten. Det är två år sedan upproret mot Assads regim startade och med mer än 70 000 döda finns en rad frågetecken kring den allvarliga situationen i landet.

Hur kan Assad, till skillnad från Mubarak, Ben Ali och Kadafi sitta kvar vid makten efter så lång tid av uppror? Vem leder oppositionen? Vilka är de humanitära utmaningarna i Syrien och hur ser situationen ut för människor i de många flyktinglägren i regionen? Vilken roll spelar den syriska medelklassen? Kan någon utomstående makt, exempelvis Iran, bidra till en lösning? Varför är USA och västvärlden så oförmögna att ingripa? UI har bjudit in olika experter för att diskutera dessa frågor och andra.

Paneldeltagare:

Hans Blix är tidigare utrikesminister, generaldirektör för IAEA, chef för FN:s inspektörer i Irak (2000-2003) och ordförande i Internationella Kommissionen mot Massförstörelsevapen (2003-2006). Hans Blix är docent i folkrätt.

Aron Lund är skribent och researcher i Mellanösternfrågor med en Fil. mag. i arabiska från Uppsala universitet. Har skrivit flera rapporter om arabvärldens politik, bland annat om islamistiska grupper i Syrien.

Rima Haro är statsvetare, Mellanösternexpert och journalist med bakgrund i Syrien. Hon har bland annat arbetat för UD och Försvarsmakten.

Johan von Schreeb är kirurg, katastrofmedicinspecialist och docent i Internationell Hälsa vid Karolinska Institutet där han leder kunskapscentrum för Katastrofmedicin. Han har mer än tjugo års erfarenhet av arbete i katastrofområde och var en av grundarna av den svenska sektionen av Läkare Utan Gränser.

Debattledare Per Jönsson är redaktör på Utrikespolitiska institutet och tidigare utrikeskorrepsondent för Dagens Nyheter och har följt utvecklingen i området sedan 1967.

Datum: Torsdag 21 mars 2013
Tid: 13.00-14.30. Registrering och kaffe från 12.30.
Registering: http://www.ui.positionett.se/tillfalle.php?id=1079
Plats: Utrikespolitiska institutet, Drottning Kristinas väg 37, Stockholm.
Kostnad: UI-members gratis, icke-medlemnmar 100 SEK
Språk: Svenska

Per Jönsson-Utrikespolitiska institutet (UI)