Skriv ut denna sida

Syrien

Jan Fredriksson-Lästips 12 mars 2013
Gulfstaterna hotar Libanon med ekonomiska och konsekvenser och hotar landets stabilitet om de inte ändrar sin politik att försöka stå neutrala i den syriska konflikten. Frankrike och Storbritannien ger rebellerna militär träning. Syrien uppmanar BRIC-länderna att stödja en politisk lösning i Syrien. Saudiarabien finansierar terroristorganisationen al-Nusra i Syrien. PKK och al-Qaeda kontrollerar den syrisk-turkiska gränsen. Ryssland kommer inte försöka pressa al-Assad att avgå.
Gulfstaterna hotar Libanon med ekonomiska och konsekvenser och hotar landets stabilitet om de inte ändrar sin politik att försöka stå neutrala i den syriska konflikten, skriver Hassan Illeik i den libanesiska nättidningen al-Akhbar.
Frankrike och Storbritannien ger rebellerna militär träning.
I fredagens Guardian skriver man att Frankrike och Storbritannien under amerikans ledning ger rebellerna militär utbildning Jordanien.
Syrien uppmanar BRIC-länderna att stödja en politisk lösning i Syrien.
Syrien uppmanar BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Kina och Sydafrika) att vid sitt kommande möte att stödja en politisk lösning av den politisk krisen i Syrien och stödja kravet att det är det syriska folket som själv skall avgöra sin framtid, skriver den iranska nyhetssidan PressTV.
Saudiarabien finansierar terroristorganisationen al-Nusra i Syrien.
 
 

Den Saudiarabiska underrättelsetjänsten, ledd av Prins Bandar bin Sultan bin Abdulaziz, finansierar terroristorganisationen al-Nusra i Syrien skriver den iranska nyhetssidan Press TV, som hämtat uppgifterna från nätsidan Intelligence Online Newsletter.

Stora demonstrationer i Aleppo till stöd för den syriska armen.
PKK och al-Qaeda kontrollerar den syrisk-turkiska gränsen.
Det turkiska oppositionspartiet “Republican People’s Party (CHP) besökte i veckan som gick den syriska regeringen och samtalade med president al-Assad, rapporterar den turkiska tidningen Hurriyet Daily News. al-Assad informerade CHP att nära 75 procent av den syrisk-turkiska  gränsen kontrolleras av al-Qaeda och PKK. Assad skall ha informerat CHP om att den syriska regeringen inte kontrollerar hela landet utan man koncentrera sig på att kontrollera de stora städerna. Han menade också att det bara är en tidsfråga innan kurderna etablerar en egen stat.
Ryssland kommer inte försöka pressa al-Assad att avgå.
De som hade räknat med att Ryssland skulle försöka tvinga al-Assad att avgå blir säkert besvikna efter den ryska utrikesministerns senaste uttalande i frågan.
Ryssland kommer inte att försöka pressa al-Assad att avgå, säger den ryska utrikesministern Sergey Lavrov i en intervju i BBC. Vi är mot all inblandning i andra länders inre angelägenheter, säger han. al-Assad kommer inte att avgå, vi är säkra på detta. De som träffat honom vet att han inte bluffar, säger Lavrov.

 

 

Jan Fredriksson-Lästips