Skriv ut denna sida

Fredens tunna skal

Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 14 februari 14 februari 2013

Malin Loman, Elinor Karlsson och skådespelaren Leif Stålhammer medverkar i musikprogrammet om Sverige i krig och fred. Musik, sång och text framförs av: ”Lycklig Ungdom”. Programmet kommer att framföras på olika orter i Sverige enligt Afghanistansolidaritets nyhetsbrev.

FREDENS TUNNA SKAL

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Ett program om Sveriges nya roll i världspolitiken. Sverige har i dag en yrkesarmé som deltar i krigsinsatser under Nato-befäl. Dessa förändringar har skett utan debatt. Vi önskar fästa medborgarnas uppmärksamhet på dessa avgörande förändringar av svensk utrikespolitik.

Vem vågar tala om freden?

Vem vågar tala om neutraliteten?

Vem vågar tala om Alliansfrihet?

Om, kanske. Är detta ett program något för er?

Nedan återges två sånger programmet:

Ropen ekar,
horan lever.
USA trycker på,
FN pressas.

Ge legitimitet
åt våra härjningar.

USA söker göra FN till sin lilla hora,
i sin smala säng, med en lycklig kund.

Ropen ekar,
horan lever.
Horan har fått Sverige,
i säng med Nato,
under ett smutsigt täcke,
pågår kopulerandet för fullt.
I sin smala säng,
med en flinande kund.

Bengt SilfverstrandBengt Silfverstrand: -Svenska soldater är ute på krigsuppdrag i Afghanistan. Vi har utan demokratisk debatt avskaffat den allmänna värnplikten och håller på att bygga upp en yrkesarmé för vars rekrytering det är svårt att hitta frivilliga. Utan demokratisk debatt betalar vi en i praktiken Natoledd krigsoperation i Afghanistan. Olof Palmes fredslinje är övergiven. Vi är inte längre ute i världen och mäklar fred. Ingen svensk har något internationellt medlaruppdrag…

Den traditionella svenska utrikes- och säkerhetspolitiken har tidigare varit att bara delta i militära operationer i FN:s regi och då endast i fredsbevarande insatser. Den linjen bröts under kriget i forna Jugoslavien då det första beslutet togs att Sverige skulle delta i fredsframtvingande insatser 1993. (Fredsframtvingande, dvs krigförande insatser går numra ofta under den mer positivt laddade benämningen "fredsfrämjande"). Under det sena 90-talet och efter Nato:s bombkrig mot Serbien som saknade folkrättsligt stöd, fanns inom partierna och i de tongivande medierna stark röst för att förändra folkrätten och tillåta så kallad humanitär intervention.

 

Ladda upp hela Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 14 februari, som PDF längre ner.

Afghanistansolidaritet Nyhetsbrev 14 februari