Skriv ut denna sida

Nej till Nato

Bo Persson i Piteåtidningen 24 januari 5 februari 2013

Bo Persson: Vad som behövs är helt enkelt en ny fredsrörelse. En uppgift som i praktiken skulle innebära att verka för ett avslut på dagens experiment med yrkessoldater med insatsuppgifter runt om i världen - en ordning som svenska folket aldrig getts möjlighet att säga ja eller nej till - och återupprättandet av systemet med värnpliktssoldater som försvarar det svenska territoriet.

I en insändare, ”Nej till Nato”, här i Piteå Tidning den 16 januari håller jag med om det som sägs i rubriken, men insändarens sista mening, ”Återupprätta alliansfriheten!”, förstår jag inte. Här finns ju inte något att återupprätta.

 

Vi är fortfarande alliansfria. I den användning av uttrycket ifråga som vi har i det kalla krigets klassiska, svenska säkerhetspolitiska formel: ”Alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig”.

 

Alltså att vi inte skall vara med i någon allians med ömsesidiga försvarsförpliktelser. Och en sådan allians är Nato och vi är idag inte medlemmar i Nato. Det är socialdemokraterna som här ännu håller mot.

 

Hur länge till är sedan en annan fråga. Men själv tror jag, att utan en bred folklig utomparlamentarisk mobilisering för fortsatt alliansfrihet, så blir det inte så länge till. Vad som behövs är med andra ord helt enkelt en ny fredsrörelse.

 


Det är alltså inte alliansfriheten i den nämnda säkerhetspolitiska formeln, som har getts upp. Utan dess syfte. Ambitionen att hålla oss utanför krig. Eller om man så vill: ambitionen att hålla oss neutrala i krig.

För närvarande krigar vi på Nato:s sida i det krig i Afghanistan som just gått in på sin trettonde år. Och det var också på Nato:s sida som vi deltog i kriget i Libyen 2011.

 

Nato är nämligen sedan kalla krigets slut inte bara en försvarsallians utan också en allians för nykoloniala insatskrig runt om i världen. Auktoriserade eller inte auktoriserade av de fem stora – Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien, USA – i FN:s säkerhetsråd.

 

Man tycker kanske att erfarenheten från de två Nato-krig vi varit med i skulle ha fått vårt politiska etablissemang att komma fram till slutsatsen, att nykolonialismen är en återvändsgränd.

 

Att den inte har någon framtid. Men så är uppenbarligen inte fallet. Så här finns också en stor uppgift för en ny fredsrörelse. En uppgift som i praktiken skulle innebära att verka för ett avslut på dagens experiment med yrkessoldater med insatsuppgifter runt om i världen - en ordning som svenska folket aldrig getts möjlighet att säga ja eller nej till - och återupprättandet av systemet med värnpliktssoldater som försvarar det svenska territoriet.

 

Ja, här skulle det verkligen bli fråga om ett återupprättande.

Bo Persson i Piteåtidningen 24 januari

Fler artiklar av och om Bo Persson:

Krigiskt FN-förbund - Piteå-Tidningen - Piteå-Tidningen

  1. Bo Persson. Publicerad 3 januari 2013 - 06:00. Uppdaterad 3 januari 2013 - 03:41. Skriv ut Tipsa. Kommentering stängd ...

Ett destruktivt USA - Piteå-Tidningen - Piteå-Tidningen

  1. Bo Persson. Publicerad 8 januari 2013 - 06:00. Uppdaterad 8 januari 2013 - 03:41. Skriv ut Tipsa. Kommentering stängd ...
  2. Sverige och Afghanistan - Piteå-Tidningen - Piteå-Tidningen

  3. ...
    Bo Persson. Publicerad 11 januari 2013 - 06:00. Uppdaterad 11 januari 2013 - 03:42. Skriv ut Tipsa. Kommentering stängd ...
Bo Persson i Piteåtidningen 24 januari