Skriv ut denna sida

Arabisk vår 2013, ny serie i Kulturradion. Del 1 - Tunisien

Caroline Meyer Lagersparre, SR P1 30 januari 2013

Ny serie i Kulturradion: Arabisk vår 2013, del 1 - Tunisien. Del 1 av 4 sänds 30 januari kl. 14.03 i P1.

För två år sedan gick en våg av revolution i arabvärlden och diktator efter diktator föll - först i Tunisien, sedan i Egypten och Libyen. Förändringarnas tid var inne och drömmar om demokrati och yttrandefrihet såg ut att kunna besannas. Men i Syrien ledde det folkliga upproret till ett utdraget brutalt inbördeskrig som fortfarande pågår. I Kulturradions serie Arabisk vår ställs frågan hur drömmarna om en ny bättre värld ser ut i dagens Tunisien, Egypten och Syrien.

Del 1:
Vilka är stämningarna i Tunisien våren 2013? Hur har det gått med drömmarna om frihet? Följ med frilansjournalisten David Isaksson och hans medresenär Maria Thulin på en resa till ett land där demokratin börjat ta form.

Möt Nadia Khiari, mest känd som graffitikonstnär och personen bakom satirfiguren Willis from Tunis.

 - När jag publicerar mina karikatyrer på Internet mejlbombas jag med förolämpningar. Men så fungerar en demokrati och jag föredrar påhoppen framför att alla ska tycka samma sak, så som det var tidigare, säger hon.

 Följ också med hem till advokaten och Palmepristagaren Radhia Nasroui som hoppas se ett slut på tortyren av oliktänkande. Och besök staden Karthago som är en del av vårt gemensamma världsarv och inskrivet på UNESCO:s världsarvslista. Där visas en utställning med antika föremål som den förre diktatorn Ben Alis familj använt för att dekorera sina hem med, som en skulptur av Venus i marmor daterad till 300-talet före Kristus. Den hade Ben Ali låtit borra hål i för att sätta in en kran och använda som handfat i ett badrum.

 Och för att få inblick i familjen Ben Alis mycket kostsamma leverne tas vi också med till en auktionsvisning av diktatorns privata ägodelar. De säljs ut till högstbjudande för att dra in pengar till statskassan. Vad sägs om en sal med minst 40-50 stycken dyrbara sportbilar av märken som Ferrari, Lamborghini och Porsche? Eller ett etui med en samlad kollektion av diktatorfrun Leila Ben Alis öppnade antirynkkrämer?

Det andra programmet från Egypten sänds den 6 februari och Syrien den 13 februari, 14:03 i P1.

 


Caroline Meyer Lagersparre, SR P1

Relaterade artiklar (efter tagg)