Skriv ut denna sida

Rekordår för israeliska bosättningar

Gunnar Olofsson 25 januari 2013

Sedan Benjamin Netanyahu kom till makten i Israel 2009 har byggandet av illegala bosättningar på det ockuperade Västbanken kraftigt ökat. Syftet är, enligt en rapport av den israeliska organisationen ”Fred Nu”, att systematiskt underminera möjligheten till en tvåstatslösning, med en palestinsk stat sida vid sida med Israel.

Totalt har, under Netanyahus regeringstid, 6 867 nya enheter börjat byggas i olika bosättningar. Många av nybyggena lokaliseras till bosättningar som Efrat och Ariel, vilkas expansion hotar att helt skära av de palestinska områdena från varandra och förvandla dem till isolerade öar, bantustans, i en israelkontrollerad militärzon.

Direkt efter USA-presidentens, Barack Obama, tillträde som president införde Israel ett tio månader långt stopp, moratorium, för vidare utbyggnad av bosättningarna. Men i takt med att trycket från USA upphört har expansionen åter tagit fart, och 2012 blev det hittills mest aktiva året med 3 148 nya bostäder. Planer finns nu för ytterligare 8 730 enheter på ockuperad mark.

Bosattarstatistik 2013
Netanyahuregimen har också långtgående planer för ett massivt judiskt bosättande i östra Jerusalem. Nya ”förorter” till existerande bosättningar etableras, som den strikt religiösa ”Leshem” nära bosättningen Alei Zahav, hus och landområden förklaras för ”statliga” och inte privata palestinska, och beslagtas, och stora ”nationalparker” skapas och ställs under bosättarnas kontroll. På ”Jerusalemdagen” i maj 2012 lade regimen fast en plan att fördjupa den ”judiska karaktären” av Jerusalem. Totalt finns i nuläget 27 olika planer för 10 031 nya bostadsenheter i området. 

Medan alla tidigare israeliska regimer åtminstone på pappret lovat att inte utvidga bosättningarna, har Netanyahu istället snabbt legaliserat de även utifrån israelisk lag tveksamma utposterna, och lovat att inte överge en enda bosättning. Stora infrastrukturprojekt har satts igång, som ett från palestinierna helt separerat vägsystem mellan bosättningarna och en ny tunnel för bosättartrafik vid Ramallah. Nya fonder och lånegarantier har införts för att uppmuntra kolonisationen, program har startats för elevresor och turism till det ”judiska arvet” på Västbanken, och högskolan i Ariel har utnämnts till universitet - det första på ockuperad mark.

”Fred Nu”, vars medlemmar mottagit dödshot för sina rapporter, befarar att den nuvarande utvecklingen, om ingenting görs, kommer att leda till en fullständig katastrof för palestinierna, och för möjligheten till ett framtida fredsavtal. Med Netanyahu vid makten ännu en mandatperiod kan man bara instämma i den bedömningen.

Gunnar Olofsson
Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Gunnar Olofsson