Skriv ut denna sida

Ett upprop från Palestina till Europas medborgare

Gunnar Olofsson - [ISM Sweden] 31 december 2012

Dags för rättvisa – Kräv att era regeringar och europeiska parlamentsledamöter upphäver ACAA och associationsavtalet mellan EU och Israel, tar ställning för mänskliga rättigheter och avslutar ockupationen.

[Sweden] Dags för rättvisa – Ett upprop från Palestina till Europas medborgare

Representanter för flera europeiska regeringar har uttryckt allvarlig oro över Israels planer på att bygga ytterligare 3000 bosättningar på Västbanken. EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik  Catherine Ashton upprepade att “all bosättningskonstruktion är olaglig enligt internationell rätt och utgör ett hinder för fred.”

Medan bekymrade uttalanden angående israeliska krigsbrott och kränkningar av folkrätten är välkomna, fortsätter i praktiken Israels militära ockupation och apartheidpolitik inklusive dess bosättningprojekt på Västbanken, den fortsatta blockaden och angrepp på Gazaremsan, de kontinuerliga demoleringarna av palestinska hem, den olagliga annekteringen av ockuperade Östra Jerusalem, godtyckliga gripanden och tortyr av vuxna och barn, svåra restriktioner av rörelsefrihet och tillgång till resurser samt andra illegala militära operationer, att få direkt och konkret stöd från Europa.

Europeiskt stöd uttrycks i de förmånliga villkor som Israel åtnjuter i sina handels- och associationsavtal med Europa. Associationsavtalet stipulerar att “relationer mellan parterna, liksom bestämmelserna i själva avtalet, skall baseras på respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer”, och att detta “utgör en grundläggande komponent i avtalet”.

Fram till idag har den Europeiska Unionens medlemsstater valt att ignorera sitt åtagande att upphäva avtalet på grund av Israels pågående allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det är dags att sätta stopp för europeisk delaktighet i israeliska krigsbrott.  

Låt din statsminister, utrikesminister och din representant i europaparlamentet veta att det är dags att agera och upphäva Europas handelsavtal med Israel tills dess att den senare lever upp till sina åtaganden enligt internationell rätt: avslutar ockupationen och koloniseringen av all arabisk mark och river Muren; erkänner palestinska medborgare i Israels grundläggande rätt till fullständig jämlikhet; och respekterar, skyddar och främjar palestinska flyktingars rätt att återvända till sina hem och fastigheter såsom stipulerat i FN-resolution 194. Uppmuntra dina representanter att agera för rättvisa nu.

Undertecknat av
Endorsed by
Ytterligare information

Gunnar Olofsson - [ISM Sweden]