Skriv ut denna sida

Judisk majoritet nu historia

Gunnar Olofsson 30 december 2012

Ny statistik från Israels finansdepartement visar det som många länge har känt vara på väg. Det bor idag fler icke-judar än judar inom området från Medelhavet till Jordanfloden, det vill säga det område som utgör staten Israel eller militärt kontrolleras av Israel.

Av 12 miljoner invånare är nu 6,1 miljoner icke-judar, och Israel glider successivt in i en situation lik den i apartheidtidens Sydafrika – ett samhälle där en minoritet med olika former av diskriminering håller nere en majoritet av befolkningen.

Israel har, till skillnad från Sydafrika, hittills lyckats undvika en situation som denna genom att dels uppmuntra invandring till Israel av judar från alla håll i världen, dels hålla borta de fördrivna palestinska flyktingarna från deras av FN erkända rätt att återvända. Men nu tickar den demografiska bomben, och Israel kommer snart att behöva besluta sig för att upphöra med ockupationen av Palestina - och bli en demokrati, med lika rättigheter för alla sina invånare – eller att dras djupare ner i det rasistiska träsket, med ständigt nya apartheidlagar och ökad repression mot den förtryckta majoriteten.

 

Den vita apartheidregimen i Sydafrika valde till sist att besinna sig och välja den demokratiska vägen. Vilken väg kommer Israel att välja?

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson