Skriv ut denna sida

Märk ockupationen!

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna 29 december 2012

EU handlar 15 gånger så mycket med olagliga israeliska bosättningar på Västbanken som med palestinierna inom samma område, och bidrar därmed direkt till att upprätthålla ockupationen. Det är slutsatsen i rapporten ”Trading away peace” framlagd av en rad bistånds- och kyrkliga organisationer.

EU:s officiella position är enligt Hans van den Broek, tidigare utrikesminister i Nederländerna och före detta EU-kommissionär för externa relationer, fullständigt klar: de israeliska bosättningarna är ”illegala enligt internationell lag, utgör ett hinder för fred och hotar att göra en tvåstatslösning omöjlig”. Varor från ockuperade områden får inte saluföras som israeliska, och omfattas inte av handelsavtalet mellan Israel och EU. Ändå agerar EU i praktiken tvärtemot sin egen ståndpunkt!

Utvecklingen på Västbanken står inte still. För varje dag beslagtas mer mark, vatten och naturresurser till bosättningarna. De senaste två åren har över 16.000 nya bostäder byggts eller godkänts av den israeliska regeringen. Mer än 500.000 illegala ockupanter har i nuläget beslagtagit 42% av Västbanken, och större delen av naturtillgångarna. Palestinsk egendom, olivträd och brunnar förstörs, och palestinierna vägras, till skillnad från bosättarna, oftast byggnadslov och får inte borra nya brunnar när de gamla, genom bosättaraktiviteter, sinat.

Idag kontrollerar palestinierna själva bara 18% av Västbanken, stora områden är förklarade som ”militära eldgivningszoner”, och det palestinska samhället är fragmenterat till ett antal avskilda enklaver, separerade av murar, stängsel och över 500 militära checkpoints. Palestinierna är, till skillnad från bosättarna, underställda militärlagar och berövade grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter. Bosättarvåldet har accelererat betydligt det senaste året, och palestinska byar attackeras hela tiden av beväpnade gäng som misshandlar människor, förstör egendom och förorenar brunnarna.

De flesta bosättningar har av den israeliska regeringen förklarats som ”nationellt prioriterade områden”, med en hel rad av skattelättnader, stöd till bosättning och andra förmåner. Härifrån kommer också en stor del av de exportprodukter, framför allt frukt och grönt, som i slutändan landar i våra butiker här i Sverige. Samtidigt försvåras varje form av palestinsk export genom olika restriktioner och hinder som gör att produkterna ofta hinner bli oanvändbara innan de kan levereras. Idag importerar EU därför 100 gånger mer från varje bosättare än från varje palestinier.

För att komma till rätta med EU:s direkta stöd till ockupationen har olika initiativ tagits för att klart märka de produkter som kommer från bosättningsindustrin. Danmark och Storbritannien inför nu en sådan märkning. I Sverige har ett antal organisationer, liksom Socialdemokraternas internationelle talesperson Urban Ahlin, krävt motsvarande åtgärd, och Olof Palmecentret har lanserat en kampanj, ”Märk ockupationen”.

Det brådskar med aktioner om en rättvis och varaktig fred alls skall bli möjlig, och inom kooperationen har COOP Medlem väst, med över 365.000 medlemmar, beslutat rekommendera COOP att tills vidare helt avstå från att saluföra israeliska varor. Detta är också vad den palestinska icke-våldsrörelsen bett oss om, och som enskilda konsumenter kan vi lätt göra det valet. Se upp med märkningen av varorna i Din butik! Siffrorna 729 i början av en varas streckkod anger att den kommer från Israel. Köp den inte!

Gunnar Olofsson
Debattör och medlem i Palestinagrupperna


BOYCOTT ISRAHELL DATES {With Israeli Occupation-New Supporting Companies To Boycott}
KEY FACTS
Over 50% of the worlds Medjool dates are produced in Israel.

60% of Israeli dates are grown on illegal settlement plantations in the Jordan Valley.

Israeli profits from dates in 2011 = $265 million

If you buy a Medjool date, there’s a strong possibility that it is from an illegal settlement - grown on stolen land.
And Long list, I know, but all it takes is an awareness of at least some of these companies, and a conscious effort to do whatever one can. One could begin with, say, Starbucks, Home Depot, McDonalds, Coca Cola, Disney, Estee Lauder, Sarah Lee, Motorola, IBM, Revlon... .............For more Following the Pages


http://www.inminds.com/boycott-israeli-dates.php
http://redactednews.blogspot.com/2010_02_03_archive.html
http://www.inminds.com/article.php?id=10550
http://desertpeace.wordpress.com/2010/07/31/desperately-boycotting-the-boycott/
http://rense.com/general89/suprt.htm
http://redactednews.blogspot.com/2010/02/israeli-occupation-supporting-companies.html
http://quadraro.deviantart.com/
http://www.inminds.com/boycott-brands.html

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna