Skriv ut denna sida

Dohaprotokollet

Noureddine Merdaci The Sham Times-Översättning: Sissela Björnsson 22 december 2012

Protokollet från den splittrade syriska oppositionens möte i Doha avslöjades av den algeriske journalisten Noureddine Merdaci ursprungligen i The Sham Times. Nu finns det också på the Clearinghouse. 

Tidigt i november samlades den splittrade syriska oppositionen till i möte i Doha. En koalition bildades och  ny ledare Moez Ahmed al-Khatib, utsågs. Mötet producerade också ett dokument  ”Dohaprotokollet” vars innehåll avslöjats av den algeriske journalisten Noureddine Merdaci ursprungligen i The Sham Times. Det är en fantastisk läsning. Den skall träda i kraft om oppositionen segrar men ingenstans i detta protokoll finns någon antydan om någon uppnådd vinst för denna syriska opposition. Det är tvärtom ett nederlagsdokument där alla s.k. ”Syriens vänner” plockar åt sig godbitar och syrierna betalar. Syrien skall avväpnas, tvingas förhandla om Golan, avträda landområden till Turkiet, driva ut kurdiska arbetarpartiet, tvingas dra ledningar för gas och olja som gynnar Israel, Turkiet och Qatar, bryta överenskommelser och kontrakt med Ryssland och Kina och avbryta relationerna med dem och Iran men tvingas till kontrakt för återuppbyggnad  som gynnar Qatar och Förenade Arabemiraten.  Däremot finns inga punkter om demokrati, frihet eller mänskliga rättigheter.

Varje syrier som frivilligt ställer upp på detta måste ses som en landsförrädare.

1. Syrierna skall minska antalet soldater i den syriska armén till 50 000

 

2. Syrierna skall hävda sin rätt till suveränitet over Golan enbart med politiska medel. Båda parter skall signera fredsöverenskommelser under Förenta staternas och  Qatars beskydd

 

3.Syrien måste under överinseende av Förenta staterna göra sig av med alla sina kemiska och biologiska vapen och alla missiler. Denna operation måste verkställlas i Jordanien.

 

4. Att återkalla varje anspråk på Liwa Iskenderun (Alexandretta) och till Turkiets favör dra sig tillbaka från en del gränsbyar bebodda av turkmener i ”muhafazahs” i Aleppo och Idlib.

 

5. Att driva ut alla medlemmar av Kurdistans arbetarparti och utlämna de som efterlysts av Turkiet. Detta parti skall läggas till på listan över terroristorganisationer.

 

6. Att annulera alla undertecknade överenskommelser och kontrakt  med Ryssland och Kina som berör markborrningar och krigsmaterial.

 

7. Att tillåta Qatar att dra en gasrörledning gnom syriskt territorium mot Turkiet och sedan vidare till Europa.

 

8. Att tillåta en vattenledning att passera genom syriskt territorium från Atatürkdammen till Israel.

 

9. Qatar och Förenade Arabemiraten kräver att återuppbygga det som har blivit förstört genom kriget i Syrien på villkor att deras företag har exklusiv tillträde till kontrakt för återuppbyggnad  och för utnyttjande av syrisk olja och gas.

10. Att avsluta relationerna med Iran, Ryssland och Kina

 

11. Att avbryta relationerna med Hisbolla och med palestinska motståndsrörelser.

 

12. Den syriska regimen skall vara islamisk och icke salafidisk

 

13. Denna överenskommelse kommer att träda i kraft så snart makten är erövrad. (algeriska redaktörens not: av oppositionen)

Källor:

Truth-out.org/opinion/item 13251

Information Clearinghouse.info article 33286

Översättning: Sissela Björnsson

 

Noureddine Merdaci The Sham Times-Översättning: Sissela Björnsson