Skriv ut denna sida

Sveriges ansvar för fred i Colombia

Nils Lundgren 5 december 2012
Álvaro Leyva Durán: Sveriges roll i de colombianska fredsförhandlingarna. Nils Lundgren +46 73-0398823 i-Padkamera

Sverige kan och bör, spela en mer aktiv roll i de colombianska fredsförhandlingarna. Sverige skulle kunna vara en för regeringen och FARC, neutral mötesplats utanför Latinamerika. Lund eller Uppsala skulle kunna vara orter för solidaritetsorganisationer som kan skapa nätverk och tankesmedjor, för att skapa visioner om hur en fred kan bli möjlig i Colombia. Det säger Álvaro Leyva Durán i en exklusiv intervju för Folket i Bild/Kulturfront. "Vi borde ha en mer aktiv roll i detta. Jag beklagar det." Christer Winbäck (Fp) om Sveriges roll i colombianska fredssamtal

Alvaro Leyva Durán menar att Sverige skulle kunna spela en mycket viktig roll i den colombianska fredsprocessen.

"Det är tråkigt att Latinamerika har försvunnit ur den offentliga utvecklingspolitiken" Christer Winbäck, (FP)


Colombias regering och Farc-gerillan har fört officiella förhandlingar i Havanna. Den första punkten är jordfrågan under titeln "övergripande politik för utveckling av landsbygden". Álvaro Leyva Durán var med på Kuba som observatör och rådgivare.

Álvaro Leyva Durán har deltagit i initiativ till fred i Colombia sedan 1980-talet, med bland annat gerillorna Farc, ELN och M-19. Han har aldrig varit förhandlare utan fungerat som medlare. Dessutom har han bidragit till att offer för gerillans kidnappningar släppts fria. I valet 2010 var han en av Konservativa partiets (Partido Conservador Colombiano) kandidater till presidentposten i Colombia.

I augusti i år blev det känt att Colombias regering och Farc-gerillan under månader haft hemliga samtal på Kuba. Den 18 oktober inleddes fredssamtalen formellt i Oslo i närvaro av delegationerna från båda sidor. Den 19 november fortsatte samtalen i Havanna, Kuba.

Parterna meddelar att ett forum för deltagande i fredsförhandlingarna hålls 17-19 december.  (spanska)

FARC förklarar ensidig vapenvila från 20 november till 20 januari.

Konflikten mellan gerillan och regeringen har pågått sedan 1960-talet och det är tio år sedan de senaste fredsförhandlingarna kraschade. Regeringen har inte gått med på något vapenstillestånd medan fredsförhandlingarna pågår.

Videointervjun med Álvaro Leyva Durán gjordes efter Colombiagruppens  paneldiskussion om fredsprocessen i Colombia

En fred för alla?

Var: Medelhavsmuseet (hörsalen), Fredsgatan 2, Stockholm

När: 13.00-15.15, den 4 december 2012

Språk: Svenska och spanska, simultantolkning

Arrangörer: Vänskapsföreningen Sveriges Riksdag – Latinamerika, Colombiagruppen

I augusti i år blev det känt att Colombias regering och Farc-gerillan under månader haft hemliga samtal på Kuba. Den 18 oktober inleddes fredssamtalen formellt i Oslo i närvaro av delegationerna från båda sidor. Den 19 november fortsatte samtalen i Havanna, Kuba.  Vad har man lärt sig från tidigare fredsprocesser? Bör det civila samhället – som kvinnoorganisationer och ursprungsfolk – delta i förhandlingarna? Hur garanteras offrens rätt till sanning, rättvisa och gottgörelse? Vad händer med konflikter kring mark och naturresurser? Hur kan Sverige och det internationella samfundet påverka processen?

Moderator Sofia Nordenmark, människorättsjurist, Svenska kyrkan

Öppningstal om övergångsrättvisa

Paneldiskussion

Linda Cabrera Cifuentes, kvinnorättsorganisationen Corporación Sisma Mujer

Álvaro Leyva Durán, tidigare främjare av fredssamtal, Konservativa partiet

Christer Winbäck (FP), Vänskapsföreningen Sveriges Riksdag – Latinamerika

Kenneth G Forslund (S), Vänskapsföreningen Sveriges Riksdag – Latinamerika

Deltagare:

Maria Nystedt är projekt- och utbildningsledare inom rättsstatsuppbyggnad på Folke Bernadotteakademin och ett av hennes specialområden är övergångsrättvisa och utredningar av krigsförbrytelser och internationella brott. Hon har tidigare bland annat arbetat för FN:s internationella krigsförbrytartribunal för före detta Jugoslavien med utredningen om folkmordet i Srebrenica. Maria Nystedt citerar Martin Luther King "Riktig fred är inte bara frånvaro av krig utan närvaro av rättvisa"

Linda Cabrera Cifuentes är advokat specialiserad på konstitutionell rätt. För närvarande arbetar hon på Corporación Sisma Mujer, där hon leder arbetet för tillgång till rättvisa och för att stoppa våldet mot kvinnor. Corporación Sisma Mujer är en feministisk colombiansk organisation som verkar för kvinnors rättigheter i Colombia, bland annat genom att ge juridisk hjälp till offer för sexuellt våld.

Álvaro Leyva Durán har deltagit i initiativ till fred i Colombia sedan 1980-talet, med bland annat gerillorna Farc, ELN och M-19. Han har aldrig varit förhandlare utan fungerat som medlare. Dessutom har han underlättat att offer för gerillans kidnappningar släppts fria. I valet 2010 var han en av Konservativa partiets (Partido Conservador Colombiano) kandidater till presidentposten i Colombia.

Christer Winbäck (FP) är ordförande för den tvärpolitiska vänskapsföreningen mellan Riksdagen och Latinamerika. Han är riksdagsledamot för Folkpartiet från Skaraborg, ordinarie ledamot i utrikesutskottet, ersättare i Trafikutskottet och Försvarsutskottet. Han är även ersättare i Nordiska Rådet och engagerad i kampen mot den illegala hanteringen av lätta vapen.

Kenneth G Forslund (S) är riksdagsledamot sedan 2002. Han representerar socialdemokraterna för Bohuslän/Västra Götalands västras valkrets. I Riksdagen arbetar han främst med utrikesfrågor och är Socialdemokraternas biståndspolitiske talesperson. Kenneth G Forslund är ledamot i utrikesutskottet och distriktsordförande för S i Bohuslän. (Anmälde frånvaro p.g.a sjukdom)

Frågor från publiken

Antalet platser är begränsat. Obligatorisk anmälan via e-post senast den 30 november till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Seminariets hashtag är #fredföralla. Mer information om paneldeltagarna finns på: http://www.humanrights.se/var-verksamhet/colombiagruppen/.

Vänskapsföreningen Sveriges Riksdag - Latinamerika är en sammanslutning av riksdagsledamöter med intresse för Latinamerika.

Colombiagruppen består av Adoptionscentrum, Amnesty Sverige, Civis, Diakonia, Fackförbundet ST, Fonden för Mänskliga Rättigheter, Forum Syd, Kristna Fredsrörelsen, Peace Brigades International (observatör), Raoul Wallenberginstitutet, Svenska Kyrkan och Svenska Röda Korset. Följ oss på https://twitter.com/colombiagruppen och http://www.facebook.com/Colombiagruppen!

Kontakt: Jöran Lindeberg

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

070-6016136

Colombiagruppen

Fonden för mänskliga rättigheter

The Swedish Foundation for Human Rights

Post: Box 1058, SE-101 39 Stockholm, Sweden

Besök/visit: Klara södra kyrkogata 1

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Internet: www.humanrights.se