Skriv ut denna sida

Erkänn Palestina!

Gunnar Olofsson 26 november 2012

I dagarna röstar FN:s Generalförsamling för en uppgradering av staten Palestinas status till en nivå näst intill fullt medlemskap – något helt i enlighet med FN:s grundinställning att existensen av en israelisk stat i området också förutsätter existensen av en palestinsk sådan (FN:s delningsplan 1947). Beslutet kommer troligen att tas med betryggande majoritet, även om länder som USA, Israel och vissa EU-länder gnisslar tänder.

Invalet av Palestina i FN är en viktig markering. I en intervju i tidningen New York Times förklarar palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erekat att ”dagen efter kommer livet inte att vara detsamma. Jo, ockupationen kommer att fortsätta, bosättningarna fortsätta, våldet från bosättarna kan fortsätta. Men det kommer att bli konsekvenser”. Med inträdet får palestinierna tillgång till FN-systemets regelverk, och det går inte längre att försöka - som israelerna länge gjort - förklara de palestinska områdena som ”omstridda”, och inte ockuperade.

FN har, genom resolutionerna 242, 338 och 194, definierat ramarna och villkoren för staten Palestina. I korthet innebär det en självständig palestinsk stat, vid sidan av Israel, inom 1967 år gränser, med Jerusalem som gemensam huvudstad och en rättvis lösning av flyktingfrågan. Genom Osloavtalet 1993 har den palestinska befrielseorganisationen (PLO) – som är palestiniernas representant i alla förhandlingar – och Israel i praktiken kommit överens om en tvåstatslösning, och erkänt varandra. Vad sedan Hamas, eller olika enskilda partier i Israel, har för synpunkter på detta är i sammanhanget helt ointressant.

Staten Palestina har idag diplomatiska relationer med över 100 länder i världen. En majoritet av partierna i Sveriges riksdag är i nuläget för att Sverige, som andra land i Norden efter Island, erkänner Palestina. Det finns ingen anledning att vänta längre med det beslutet. Ett svenskt erkännande kan tvärtom sätta press på EU att börja spela en mer aktiv roll i Mellanöstern, bryta isoleringen av palestiniernas valda representanter och agera för en rättvis och hållbar fred. Att Sverige också måste rösta för ett palestinskt inträde i FN är självklart. Allt annat vore fruktansvärt pinsamt.

 

Gunnar Olofsson

Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Sveriges Television:

Regeringen vill höja Palestinas status i FN

 


"Judaism doesn't support Zionism. In solidarity with our Palestinian brothers and sisters." No religion will support an ideology that is based on illegal occupation, apartheid, and discrimination. God bless

Gunnar Olofsson