Skriv ut denna sida

Turkisk borgmästare dömd till fängelse

Murat Kuseyri 21 november 2012

Turkiske borgmästaren Osman Özguven dömdes till 8 år och 4 månader fängelse. Özgüven har under många år fått utstå förtryck och politiska attacker från den sittande AKP-regeringen i Turkiet. Anledningen till detta är att han under sina år som borgmästare varit en oppositionsbildare och en förgrundsfigur i kampen mot förtryck.

Stödet har varit massivt för kommunen Dikilis borgmästare Osman Özgüven i Turkiet de senaste dagarna. Özgüven har under många år fått utstå förtryck och politiska attacker från den sittande AKP-regeringen i Turkiet. Anledningen till detta är att han under sina år som borgmästare varit en oppositionsbildare och en förgrundsfigur i kampen mot förtryck. Han har fört en politik för social rättvisa, demokrati, solidaritet, jämställdhet, miljöfrågor och fred. I dagarna har han blivit dömd till 8 år och 4 månader av Högsta domstolen i Turkiet. För opartiska experter inom juridik är domen tydligt politiskt motiverad och baserad på en fullständigt ogrundad och fabricerad brottsmisstanke.

Samtidigt som 3 föreningar verksamma i Sverige gemensamt gjort ett uttalande i protest mot Högsta domstolens orättvisa och rättsligt ogrundade beslut har Özgüvens anhängare meddelat att de på lördag den 24 november 2012 ännu en gång kommer att protestera mot domen och AKP-regeringens politik på öppna gator.

Özgüven som införlivat ett kommunalstyre till förmån för folket och arbetskraften har även tidigare fått utstå flertalet politiskt motiverade attacker från AKP-regeringen. Bland annat har han tidigare varit tilltalad i ett rättegångsmål som föranleddes av att han tillät gratis vattenförbrukning för invånare i kommunen Dikili. Han har även blivit utsatt för aggressiva handlingar med anledning av att han exempelvis öppet har kritiserat och agerat emot gruvdrift, som enligt eniga experter i frågan har varit skadligt ur miljöaspekt. Att Diliki genom åren har varit värd för en mängd olika aktiviteter och konferenser, anordnade av olika revolutionära partier och grupper som förespråkar demokrati och solidaritet, har gjort Özgüven till en måltavla för den politiska makten.

Att Özgüven nu, tillsammans med 9 kommunanställda, blir dömd för anklagelser om uppgjorda anbud har orsakat stora reaktioner från människor över hela Turkiet. Tusentals människor har gått ut på gatorna för att protestera emot Högsta domstolens beslut och mot AKP-regeringen.

De 3 svenskbaserade föreningarna Kulturcentrum för Aleviter i Stockholm, Svensk-Turkisk Solidaritet- och Kulturförening och Svensk-Turkisk Konst- och Kulturförening meddelar i ett gemensamt uttalande att de bedömer domen mot Özgüven som ett försök att tysta ner oppositionen och ett försök att dämpa rösterna från AKP-regeringens motståndare. Föreningarna meddelar att de ger Özgüven och de kommunanställda sitt fulla stöd.

Föreningarna medelar att AKP använder rättsystemet som ett vapen för att tysta ner kommuner styrda av oppositionella partier. Man tillägger att 32 borgmästare av kurdisk härkomst och hundratals kommunfullmäktige idag sitter fängslade med falska och ogrundade motiveringar.

I ett uttalande på uppdrag av Özgüvens meningsfränder menar man att AKP-regeringens avsikt med att fängsla Özgüven är att ta kontrollen över den för oppositionen symboliskt mycket viktiga kommunen Dikili. Man betonar att folket i Dikili och resten av Turkiet inte kommer tillåta rättsliga övergrepp av detta slag. Man uppmanar även folket till ännu en protestaktion nu på lördag.

Murat Kuseyri