Skriv ut denna sida

Sverige ansvarigt för våldet i Gaza

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna 18 november 2012

Kerstin Lundgren (C)

Kerstin Lundgren (C) är en riksdagsledamot som kan påverka Centerpartiet, som har ett stämmobeslut på att rösta för ett erkännande av Palestina, att bryta regeringslinjen och rösta med oppositionen för ett erkännande.

Det skulle återupprätta Sveriges anseende i världen en aning och vara mycket viktigt för palestinierna – då man efter ett inval skulle kunna på ett helt annat sätt kräva skydd av FN mot fortsatta övergrepp mot sin civilbefolkning.

Nu ökar våldet i Gaza igen. Israeliska stridsflygplan, kanonbåtar och drönare attackerar mål mitt bland 1,7 miljoner instängda palestinier som ingenstans har att ta vägen. Militanta palestinska grupper skjuter raketer mot Israel, raketer som når längre än tidigare och kan hota civila i Tel Aviv. Kanske blir det en israelisk markoffensiv. Förra gången det skedde dog över 1.400 palestinier, de flesta civila och minst 200 barn. Tre civila israeler miste livet.

Våldet kring Gaza är en direkt följd av den blockad människor sedan över 5 år lever under, och som påverkar livet på i stort sett alla områden: arbete, miljö, skola, hälsa. Många familjer har har osäker tillgång på livsmedel, och är helt beroende av bistånd. Sjukvården saknar mediciner och utrustning. Otjänliga bostäder, överfulla skolor och svårt förorenad omgivning påverkar människors fysiska och psykiska hälsa. Desperationen är utbredd och en perfekt grogrund för extrema gruppers försök att med våld ändra situationen

Blockaden är den enskilt viktigaste förklaringen till den kroniska fattigdomen i Gaza. Arbetslösheten är skyhög. Varken import eller export av det som behövs tillåts av Israel. Enligt Rädda Barnen är omkring 10% av barnen undernärda, och blodbrist förekommer hos 58,6% av skolbarnen och bland 36,8% av gravida kvinnor. Blodbrist bidrar till uppskattningsvis 20% av mödradödligheten.

Redan före de nuvarande attackerna skulle det behövts omkring 71.000 nya hus för att lösa bostadssituationen i Gaza, hus som inte kunnat byggas då Israel inte tillåtit import av byggmateriel. Den nu pågående ödeläggelsen kan bara göra situationen värre. Gaza saknar fortfarande elektricitet en stor del av tiden. Avloppssystemen fungerar inte och varje dag rinner 60-90 miljoner liter orenat avloppsvatten ut i havet.

Sveriges regering, och EU, bär ett tungt ansvar för situationen i Gaza. I stället för att inleda kontakter och utveckla dialogen med den folkvalda Hamasledda regeringen – en regering utsedd i det, enligt EU självt och utrikesminister Carl Bildt, dittills kanske mest demokratiska valet i arabvärlden någonsin! – valde man att bojkotta, frysa ut och terrorstämpla den palestinska demokratin. Något som givit klartecken för Israel att behandla palestinierna i Gaza precis hur som helst. Det vi nu ser resultatet av. Sveriges regering har också, genom att rösta för uppgraderade handelsförbindelser med Israel, uttalat sitt gillande för den israeliska bosättningspolitiken på Västbanken - något som, om ingenting avgörande sker, snart kommer att resultera i en total kollaps för alla möjligheter till en palestinsk stat vid sidan av Israel och en fredlig lösning av konflikten.

När Palestina förra året valdes in i FN-organet för utbildning, vetenskap och kultur, UNESCO, valde Sverige, till omvärldens häpnad, att rösta emot. Inom kort kommer Generalförsamlingen att rösta om uppgradering av Palestinas status i FN, något som alliansregeringen hittills mumlat om, och antagligen inte planerar att stödja. Jag vädjar därför till Centerpartiet, som har ett stämmobeslut på att rösta för ett erkännande av Palestina, att bryta regeringslinjen och rösta med oppositionen för ett erkännande. Det skulle återupprätta Sveriges anseende i världen en aning och vara mycket viktigt för palestinierna – då man efter ett inval skulle kunna på ett helt annat sätt kräva skydd av FN mot fortsatta övergrepp mot sin civilbefolkning.

Gunnar Olofsson

Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna