Skriv ut denna sida

Rasismen i Israel: majoritet för diskriminering

Gunnar Olofsson. Debattör och medlem i Palestinagrupperna 14 november 2012

Mer än två tredjedelar av israeliska judar anser att de 2 ½ miljoner palestinier som lever på Västbanken inte borde få någon rätt att rösta om området permanent togs över av Israel.

Den ökande rasismen i Israel riktar sig också mot landets kristna minoritet.

Och en tredjedel tycker inte heller att de palestinier som är israeliska medborgare egentligen borde få rösta i valen till det israeliska parlamentet, Knesset. Det framgår av en opinionsundersökning nyligen publicerad i den israeliska tidningen Haaretz.

De flesta tillfrågade tycker att Israel är ett bra land att bo i. Men 6 av 10 menar att judar måste få företräde vad gäller till exempel statliga arbeten, och 49% att man måste behandlas bättre än icke-judar - och 42% skulle inte vilja bo i samma hus eller låta sina barn gå i samma skola som araber.

Israelerna är enligt undersökningen mycket medvetna om att de lever i en rasistisk stat. 58% anser att Israel i nuläget redan praktiserar apartheid mot palestinierna. Tre av fyra tycker att saker som separerade vägsystem för judar och icke-judar på Västbanken är bra. Bland ortodoxa judar stöder 70% förslaget om förbud för palestinier att rösta, och 95% diskriminering av palestinier på arbetsplatser.

Den ökande rasismen i Israel riktar sig också mot landets kristna minoritet. Nyligen utsattes det katolska klostret i Latrun, nära Jerusalem, för ett brandattentat, och slagord som ”Jesus är en apa” sprayades på väggarna. Attentatet, utfört av aktivister inom bosättarrörelsen, är bara ett i en serie av attacker mot kristna och deras heliga platser - något som fått patriarkerna Fouad Twal, Georgio Lingua och Michel Sabbah att i ett gemensamt uttalande fråga ”vad som pågår i det israeliska samhället som tillåter kristna att bli syndabockar och mål för detta våld”.

”Den kristna gemenskapen vaknade denna morgon...för att med skräck upptäcka att det än en gång är måltavla för hatets krafter i det israeliska samhället”, skriver patriarkerna. ”Vad är det för undervisning i förakt för kristna som sprids ut i skolorna och hemmen? Och varför finner man inte några förövare att ställa inför rätta?”.

EU, och den svenska regeringen, menar enligt sitt nyligen förnyade samarbetsavtal med Israel att landet är ”ett utmärkt exempel på demokrati” i Mellanöstern. Delar verkligen alla i vårt land den uppfattningen?

Gunnar Olofsson.

Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Gunnar Olofsson. Debattör och medlem i Palestinagrupperna