Skriv ut denna sida

Fallet Amber Lyon

Kenneth Lundgren 30 oktober 2012
Amber Lyon (ex-CNN): "Journalists, fight censorship and the death of Journalism". Publicerades den 29 sep 2012 av ThinkFeelExist

Den dubbelmoral som präglar västeländska medier när det gäller de folkiga protesterna i Västasien är enorm.  Dagligen får vi veta om "övergrepp" av den syriska regimen medan det är väldigt tyst om Bahrain i gängse svenska massmedia.

Den amerikanska trefaldigt belönade Emmy-pristagaren Amber Lyon är en undersökande journalist och fotograf. Hennes dokumentärfilm om våldet mot fredliga demonstranter och opposition i Bahrain som hon gjorde för CNN harbara visat en gång i CNNs sändningar i USA.

Men CNN International vägrar att visa filmen. Amber har hotats av CNN som vill att hon ska hålla tyst. Men hon är en ovanligt modig journalist som avslöjar att CNN får betalt av Barhrain för att göra program som framställer landet i en bra dager. Detta gäller även andra länder som Georgien m.fl.

I svenska medier verkar det vara knäpptys. En slagning om saken på Google (med krav på svenska och inom Sverige) ger endast 13 träffar men bara en etablerad nyhetskälla, nyheter24.se. De skriver i en artikel om Bahrain där de nämner att Amber Lyon inte beviljats visum till landet men ingenting om hennes problem med CNN. 

Se The Guardian:

Why didn't CNN's international arm air its own documentary on Bahrain's Arab Spring repression?

och intervjun med Ambler på Youtube.

Kenneth Lundgren