Skriv ut denna sida

Israel kidnappar f.d parlamentariker, men Kanada håller tyst

Video: Israel kidnaps retired Canadian MP, Harper government silent ‎ 23 oktober 2012
Israel kidnaps retired Canadian MP, Harper government silent ‎ PressTVGlobalNews CALGARY

Israels kidnappning av Estelles besättning. Idag beordrade domstolen att Elik Ehanan skulle släppas tillsammans med de andra gripna israelerna, Yonatan Shapira och Reut Mor.   Ann Ighe och Mikael Löfgren, Ship to Gaza: "Israels politik är livsfarlig. Det är blockaden som är den verkliga provokationen"

Aftonbladet DebattLIVE om Ship to Gaza MED ANN IGHE

Ann Ighe, Ship to Gaza: jag har pratat med italienska Marco Ramazotti, greken Loukas Stamellos och spanjorskarn Laura Arau. Av alla deras berättleser framgår att det användes en del våld, framförallt sk stun guns, elchockspistoler, och att särskilt de israeliska aktivisterna blev hand- och fotfängslade och rätt brutalt behandlade.

Israeliska aktivister berättar om överfallet på Estelle

"Elik Elhanans föräldrar - Rami Elhanan och Nurit Peled-Elhanan, som är dotter till den tidigare generalmajoren Matti Peled. Smadar Elhanan, Eliks syster, dödades vid ett själmordsattentat i centrala Jerusalem. En tung erfarenhet som gjorde att de överlevande familjemedlemmarna blev ännu mer beslutsamma i sin strävan efter fred mellan Israel och palestinierna för att undvika ytterligare dödligt våld på båda sidor. "Jag har haft det svårt, men jag ångrar inte att jag seglade med det här fartyget. Jag visste vad som skulle hända," säger Elik Elhanan."....

"De brukade fullkomligt oproportionerligt våld mot oss," fortsätter Elhanan. "När flottan kom för att borda oss räknade Yonatan Shapira till inte mindre än femton båtar omkring oss på alla sidor. Större och mindre fartyg, ett fartyg med en helikopter, liksom kommandosoldaternas zodiakbåtar. Femton beväpnade krigsfartyg mot en liten civil båt med spel till barnen i Gaza. Vi måste ha varit mycket störande för sjöstridskrafterna och dem som ger order där.

När de kom ombord och vi ställde oss i vägen, visste soldaterna precis vem jag var. De skrek på hebreiska: 'Elhanan, du ska få betala för ditt vänsterengagemang!' och använde elpistoler för att ge mig elchocker. De fortsatte att utsätta oss för elpistolerna även efter att de tagit över båten. Men om de tror att de kan avskräcka mig och dem som seglade med mig, har de fel. Belägringen av Gaza är ett pågående brott som det måste bli ett slut på. Vi fortsätter att kämpa."

Ann Ighe och Mikael Löfgren i Aftonbladet

I dagens Aftonbladet publicerar Ann Ighe och Mikael Löfgren från Ship to Gazas styrgrupp en artikel under rubriken: "Israels politik är livsfarlig. Det är blockaden som är den verkliga provokationen...

Norges tidigare statsminister, Kåre Willoch, sätter fingret på de dilemman som våra utrikesförvaltningar nu står inför. Han säger rakt ut att den israeliska taktiken – att förmå aktivister att erkänna att de brutit mot Israels immigrationslagar – är att uppmana till aktivister att erkänna brott de inte begått. Han säger vidare att det bör stå var och en fritt att resa till Gaza. Det är just detta som är kärnan i aktionen Ship to Gaza. Det är inte Estelle som är provokationen. Provokationen är blockaden av Gaza."

Ledare i UNT: Blockaden är orimlig

 

Peter Curman

Jag läste nyss i Jerusalem Post om ett gäng "weekend-revolutionärer" som seglat ombord på "Estelle". Varför hyrde dom inte lastbilar och lät dem forsla in förnödenheter till Gaza istället, frågar man. Eller varför styrde man inte mot Syrien om man nu verkligen ville mäkla fred? Annat var det förr på vikingatiden, fortsätter tidningen, då hade man också moral med i lasten. Men Jersusalem Post glömmer bort den viktigaste lasten som Estelle bar med sig: politiskt mod att motstå de hundratals soldater som på internationellt vatten bordade och överföll denna manifestation för fred och internationell samhörighet. Länge lever solidariteten med det instängda folket!  Fredspriset till Dror Feiler!

Video: Israel kidnaps retired Canadian MP, Harper government silent ‎