Skriv ut denna sida

Maria-Pia Boëthius: ”De använde elpistoler mot mig”

SR Ekot-Aftonbladet-TV4 News 22 oktober 2012

Elpistol (Källa Yediot Aharonot Hebrew) Maria-Pia Boëthius, författare och journalist, berättar om en krigsliknande situation när fartyget Estelle bordades på internationellt vatten.  Hon är den den första av de svenska fredsaktivisterna från Ship to Gaza som kommit hem till Sverige, efter att ha släppts av de israeliska myndigheterna.

Maria-Pia Boëthius visar upp flera blåmärken på armar och ben för  SR Ekot och berättar att hon försökte undsätta en av de svenska besättningsmännen som misshandlades av soldaterna. Då blev också hon attackerad av elpistoler.

– Ja, de använde vapen, elpistoler, och sen så bröt de armarna bakåt. Det var det ondaste jag någonsin varit med om.

Hur mår du i dag?

– Jag är djupt omskakad, men jag skulle aldrig velat vara utan den här upplevelsen. När man hamnade därinne i cellen, ett råtthål utan dess like, så tänkte jag att såhär har de det i Gaza. Ständigt förödmjukade och instängda på det här fasansfulla sättet av människor som är arroganta och hånfulla.

Aftonbladet: Maria-Pia Boëthius, 65, hemma efter skräckdygn. ”De använde elpistoler mot mig” 

Vet du hur det gått för Dror Feiler? – Jag vet bara att han satt i samma fängelse som jag igår. Han mådde ungefär som jag. Jag vet inte vad som hänt efter dess, i och för sig.

Under måndagen ska Dror Feiler förts samman med de övriga svenskarna, enligt Utrikesdepartementet. – Han har släppts och är tillbaka med de andra. Vi planerar att träffa hela gänget i morgon (läs: tisdag), säger Mats Samuelsson vid UD:s presstjänst.

TV 4 Nyheterna: Författaren Maria-Pia Boethius har släppts ur fängelset i Israel och är hemma i Sverige.

Den italienska medborgaren och Ship to Gaza aktivisten Marco Ramazzotti har landat i Italien.

SR Ekot-Aftonbladet-TV4 News