Skriv ut denna sida

El-pistoler användes under bordningen av Estelle

Nils Lundgren 20 oktober 2012

Ambassaden har inatt träffat några av de gripna svenskarna, de har inte för avsikt att underteckna några papper och kommer att föras till fängelse. El-pistoler användes under bordningen. Estelle ligger nu i israeliska Ashdods hamn, efter att ha försökt att bryta den israeliska blockaden och nå Gazaremsan. Nu kräver det svenska utrikesdepartementet att Israel lämnar vidare humanitär hjälp från Ship To Gaza till palestinierna.

 

Estelle tvingad till israelisk kaj i Ashdods hamn. Satellitfoto

UD på samma som linje som Ship to Gaza

I Dagens Nyheters nätupplaga, dn.se, gör Utrikesdepartementets presschef ett intressant uttalande med anledning av Israels kapning av Estelle:

– Sveriges regering och EU hävdar bestämt att det är en allvarlig humanitär situation i Gaza och att gränsövergångarna måste öppnas, det är en linje som råkar sammanfalla med ”Ship to Gazas” linje. I och med att vi anser att blockaden ska brytas verkar det rimligt att fartyget hade fått fortsätta, säger UD:s presschef Anders Jörle till DN.se.

Sverige väntar sig av Israel att varorna ombord på det bordade fartyget transporteras vidare till Gazaremsan. ”Det förutsätter vi”, säger UD:s presschef Anders Jörle till DN.se.

" På båten fanns humanitär hjälp och varor, och detta hoppas nu Sverige att de israeliska myndigheterna skickar vidare till sitt tänkta mål.

– Vi förutsätter att den last som finns ombord på fartyget skickas vidare till Gaza. Vi litar på att de hittar ett annat sätt att få de där varorna dit.

Vad händer annars?

– Då får vi påtala det för dem.

Vad är besättningen misstänkt för?

– Den frågan får man ställa till israelerna. Men jag har svårt att se att man kan misstänkas för någonting. Vi vet inte vad som händer med de här personerna, men från svensk sida finns det beredskap att hjälpa dem.

Men någonting måste man väl misstänkas för om man grips?

– Det kan man tycka."

Här bordades Estelle enligt Aftonbladet

Kl 21.40 låg Estelle bredvid den israeliska bogserbåten GAASH. Dessutom minst tre  fartyg, utan foto, troligen militära skepp (MP): MP 74, MP 76, MP 82,Flag: Israel, Ship Type: Tug, Status: Anchored/Moored,

The ship Estelle was towed to the Israeli port of Ashdod near Gaza, and Israel says the activists will be deported. The activists say their mission was peaceful and they were simply bringing civilian aid to the Palestinians, such as cement, basketballs and musical instruments. Victoria Strand, the spokeswoman for the ship, says Israel has no right to stop cargo like that. “We don’t consider the blockade as being legal, that’s number one, and secondly the blockade is very, very inhuman. The blockade is now in its sixth year and the siege must end," she said.

Stöduttalande från 100 socialdemokrater från Uppsala

Antaget av 100 socialdemokrater från Uppsala län samlade till en framtidsdag. Återigen begår ockupationsmakten Israel brott mot internationell rätt, genom att på internationellt vatten stoppa Ship to Gazas fredliga färd. Vi måste sluta se Israels brott mot internationell rätt som självförsvar. Vi kräver att blockaden mot Gaza hävs. Bertil Kinnunen  +46 70 763 40 71

Israels beslut att borda aktivistfartyget möttes av fördömanden från flera håll på lördagen.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som själv seglat med Estelle under en av dess etapper, ansåg Israels agerande vara ”djupt beklagligt”, medan Socialdemokrater för Tro och Solidaritet kallade händelsen för ett ”nytt piratdåd av israelisk militär”

 

Nytt piratdåd av israelisk militär mot Ship to Gaza

- Israels bordning av Ship to Gazas fartyg Estelle på internationellt vatten är ett brott mot folkrätten, säger Peter Weiderud, förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet i en kommentar till den senaste händelseutvecklingen och fortsätter:

 

- I rapporter jag fått hittills tycks det som att ingen enskild individ kom till skada, vilket är en stor lättnad.

Bland deltagarna på årets Ship to Gaza finns Sven Britton, socialdemokratisk riksdagsledamot och medlem i Socialdemokrater för tro och solidaritet. Förbundet har i många år konsekvent stått upp för folkrätten och alla folks rätt till frihet och suveränitet, och vid förra resan med Ship to Gaza för att bryta blockaden deltog Ulf Carmesund som representant för Socialdemokrater för tro och solidaritet, eller Broderskapsrörelsen, som förbundet då hette.

- Israels blockad av Gaza måste upphöra för att en fredlig och varaktig lösning mellan israeler och palestinierna skall vara möjlig. Vi förväntar oss att utrikesminister Carl Bildt fördömer Israels bordning av Estelle och för saken vidare i alla relevanta internationella sammanhang, säger Peter Weiderud.

Estelles färd syftade inte enbart till att lindra Gaza-bornas humanitära nöd, utan också till att återupprätta Gaza-bornas grundläggande rätt att importera och exportera varor och att fritt resa in och ut ur området. I denna fråga går den humanitära och den politiska kampen hand i hand.

- Situationen i Gaza kan inte reduceras till ett humanitärt problem, konflikten är i grunden politisk, understryker Peter Weiderud. Estelles och Ship to Gazas styrka består i att de kombinerar ett humanitärt och ett politiskt uppdrag.

Ship to Gaza har seglat Estelle från Umeå till Gaza. Resan påbörjades i juni och Estelle är nu i mitten av oktober på väg att nå Gaza. Längs vägen har hon med sin slutdestination Gaza City gjort 20 stopp och mötts av stort stöd för Ship to Gazas grundläggande mål: att bryta blockaden av Gaza. Estelle är i sig en symbol för det samhälle och de relationer mellan folk som Ship to Gaza och miljoner vanliga människor vill bygga. Medelhavet är en länk mellan människor. De som bygger murar och inför blockader förstör möjligheten att bygga en bättre värld.

- Vi ser med sorg och vrede på Israels olagliga bordning av Estelle och våra tankar är med alla hårt prövade människor i det isolerade Gaza, avslutar Peter Weiderud.

För mer information

Peter Weiderud,
förbundsordförande
070-845 03 60

Lars G Linder, 
Förbundssekreterare/presskontakt
08-545 553 31
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

______________________

Socialdemokrater för tro och solidaritet glöder för fred, frihet och rättvisa. Vi vårdar solidariteten och slåss mot orättvisorna, gärna tillsammans med dig. Vi vill bygga en hållbar värld där alla behövs, alla får plats och ingen diskrimineras.
Tro och solidaritet. Det är vi.

Vänsterpartiet fördömer attacken mot Ship to Gaza

Israelisk militär bordade på lördagen fartyget Estelle på internationellt vatten och hindrade därmed segelskutan från att nå Gaza med sin last. Jonas Sjöstedt, som seglat med Estelle under en deletapp, kommenterar det inträffade.

- Det är djupt beklagligt att Israel stoppade Estelle. Fartyget var lastat med sådant som saknas i Gaza, som rullstolar, barnmorskeverktyg och fotbollar. Den blockad som Israel utsätter Gaza för strider mot internationell rätt och innebär att ett helt folk straffas. Estelles mål var att, genom ickevåld, bryta den orättfärdiga blockaden. I stället för förståelse möttes de av israelisk militär. Det måste fördömas, säger Jonas Sjöstedt.

- Även om Estelle inte nådde sitt mål den här gången är jag övertygad om att blockaden kommer att brytas. Att ockupationen av och blockaden mot palestinska områden upphör är en förutsättning för en varaktig lösning på konflikten, där såväl Palestina som Israel kan existera som självständiga stater. Nyheten om bordningen av Estelle gör mig bekymrad och bedrövad, säger Jonas Sjöstedt.

- På kort sikt har den israeliska militären kunna hindra solidariteten med Gaza. Men Ship to Gaza har ändå uppnått mycket genom sitt arbete för rättvisa för palestinierna och för att blockadens orimliga effekter för Gazaborna har uppmärksammats, menar Sjöstedt.

För mer information:
José Gutierrez, pressekreterare till Jonas Sjöstedt: 072-207 35 53
Vänsterpartiets presstjänst: 070-620 00 64

Cecilia Udden

cecilia udden@ceciliauddenm

The Swedish Ship-to-Gaza vessel Estelle was intercepted by Israeli navy soldiers this morning. All communication with activists disrupted. Ship taken to Ashdod to be met by police.
In Estelle's cargo: 300 footballs, 41 tons of cement, wheelchairs, musical instruments, toys, books for children.
But OF COURSE Estelle is more about PR than wheelchairs and footballs. Israel also states clearly that humanitarian aid - including wheelcharis and footballs - may enter Gaza if transported via Israel and security checked so that no weapons enter.
Nobody is starving in Gaza. Food gets there. But the question is: Are people in Gaza entitled only to SURVIVE? And not LIVE? There is a difference...
The blockade kills entrepreneurship. The blockade makes it impossible to export strawberries at a competitive price - the security check of the berries is pricy. The blockade has already killed the fishingindustry - fishermen not allwed to go as far into the Mediterranean as they need to, to catch fish. The blockade prevents young people from pursuing their studies abroad.
Last week it was revealed that there is an Israeli report calculating the number of calories needed to survive in Gaza.
The question remains: Does the world community think Gazans are entitled to LIVE - or merely SURVIVE?