Skriv ut denna sida

Sjöman på Ship to Gazas Estelle

Maria-Pia Boëthius, författare och trainee ombord på Estelle 12 oktober 2012

Johan Uddebrant är en av de nio professionella sjömän, som seglar som volontärer med Ship to Gazas Estelle till Gaza. De skänker alla sitt yrkeskunnande i solidaritet med palestinierna, för att bryta blockaden av Gaza.

Vem seglar med Estelle till Gaza för att bryta blockaden?

Johan Uddebrant, Sverige

Estelle är ju inget passagerarfartyg så vi som saknar yrkeskunskaper går nu som lärlingar hos De Nio. Johan, 31 år, har inte tidigare varit aktivist eller ens särskilt politiskt intresserad. Han är maskinist och fartygsreparatör och har seglat på alla slags båtar på europeiska farvatten. Han kände till situationen i Gaza och tyckte att den var för djävlig, men hade aldrig funderat på vad han själv kunde göra. Då fick han frågan av sin vän Joel Opperdoes, förstestyrman på Estelle. Kunde han tänka sig att följa med? En kombinerad maskinist och fartygsreparatör skulle betyda mycket ombord. Det tog inte Johan lång tid att bestämma sig.

”Egentligen har jag alltid velat göra något som betyder något, men undrat: Hur ska man börja? Vilken organisation skulle man kunna ansluta sig till för att bidra till att göra världen lite bättre? När Joel kom med frågan tänkte jag att nu är det dags.

Johan har seglat med Estelle sedan slutet på juli. Han anslöt sig i Göteborg. ”Det känns bra”, säger han och ser underbart nöjd ut. ”Det har varit helt fantastiskt: människorna, kollegerna, manifestationerna för Gazas folk i varenda hamn vi kommit till! Och varje dag är spännande. Nu har jag på allvar satt mig in i frågan om palestinierna och Gaza och jag är stolt över att vara med.”

Jag undrar om han inte är lite rädd inför vad som skulle kunna hända, men Johan säger: ”Jag har erbjudits att hoppa av när jag vill, jag vet precis vad vi gör och vilka konsekvenser det kan få, men jag är inte alls rädd. Istället har jag mentalt ställt in mig på att vi kommer att segla in i Gaza och bryta blockaden! Och jag är beredd på att vad som helst kan hända under tiden.”

I Neapel, där undertecknad steg på avvinkades Estelle av tusentals neapolitanare, som först gått i ett enormt demonstrationståg för frihet åt palestinierna. Deras häpenhet och förtjusning i Estelles besättningsmän var fenomenal. Av nio man har sju låtit skägget växa. Enligt Johan är det ”slutspelsskägg”. Man låter skägget växa tills vi nått slutdestinationen, brutit blockaden och stigit iland i Gaza. De ser ut som myten om vikingarna och några börjar få Marx-längd på skägget.

Estelle är en gammal, tremastad skonare. När Johan, som är van vid den allra senaste tekniken, kom in i maskinrummet förstå gången tänkte han ”Vad gulligt!” Generatorn är byggd i det som var Sovjet och motorn av märket Alpha, är från 1954.

”Det är roligare att sköta motorn manuellt, istället för att sitta och titta på en skärm. Den har blivit en vän. Och Estelle är ett underbart skepp, det har en egen personlighet på något sätt, en egen charm. Ett skepp påverkar manskapet och manskapet påverkar skeppet.”

Johan Uddebrant kan laga alla slags fel på ett skepp, fartygsreparatör som han är. Hänger det på honom kommer Estelle att segla in i Gaza med alla tio segel hissade.

Maria-Pia Boëthius, författare och trainee ombord på Estelle

 

Estelle utanför den grekiska kusten, mindre än en vecka kvar till Gaza. Foto: Dror Feiler

Israels ”lawfare” mot Ship to Gaza 10 okt 2012 17.37 Den israeliska blockadpolitiken bedrivs inte enbart med militära medel. Också diplomater, jurister och IT-specialister mobiliseras i den israeliska regeringens krigföring. Detta är inget man sticker under stol med. Tvärtom skryter man öppet med påtryckningarna mot andra länders regeringar för att dessa ska avråda sina medborgare att delta i Ship to Gaza. I synnerhet hamnmyndigheterna i Alicante, Barcelona, La Spezia och Neapel har under de senaste veckorna utsatts för hård press. Till skillnad från kollegerna i Grekland förra sommaren föll de dock inte till föga.

Läs mer

Biståndskonvoj anlände till Gaza 10 okt 2012 16.34 Under måndagen släpptes en biståndskonvoj från Jordanien igenom gränsövergången vid Rafah och in i Gaza. Den forna palestinska ministern för arbete och sociala frågor, Ahmed Al-Kurd, tog emot konvojen tillsammans med representanter från Gazas kvinnorörelse.
Med konvojen som förde med sig humanitära förnödenheter färdades 67 aktivister.
Läs mer

Hot om israelisk offensiv mot Gaza - spänd situation i området 10 okt 2012 11.05 Ship to Gazas källor i Gaza uppger att situationen nu är spänd för befolkningen. Helikpotrar och drönare befinner sig i luftrummet. Tanks rör sig i Al Maghazi i Gazaremsan. Skottlossning har rapporterats från israeliska vakttorn. Strider mellan väpnade palestinska grupper och den israeliska armén bröt ut under gårdagen. Gazas befolkning har högsta beredskap för en israelisk attack.

General Benny Gants från den israeliska militärmakten deklarerade att en militär operation mot Gaza är oundviklig och skulle komma att likna "Operation Cast Lead" (Israels krig mot Gaza vid årsskiftet 2008/2009).

Källor: Israel National News & Palestinian Information Center

Maria-Pia Boëthius, författare och trainee ombord på Estelle