Skriv ut denna sida

Analys av situationen i Afghanistan

Ramazan Bashardost 9 oktober 2012

Ramazan Bashardost: Den först punkten i min analys av situationen i Afghanistan gäller kriget. Det är första gången i historien som vi inte vet vem som är vän eller vem som är fiende. Under Sovjets ockupation visste vi att Sovjet och det afghanska kommunistpartiet var fienden och mot dem stod mujaheddin, Pakistan och USA. Fortfarande efter 12 års krig vet vi idag inte vem som är vän eller fiende. Officiellt bekämpar talibanerna USA men samtidigt finansierar USA talibanerna genom sitt ekonomiska stöd till Pakistan. Haqqaninätverket har nyligen svartlistats som terrorister av den amerikanska administrationen. Men ledaren för Haqqaninätverket säger att hans rörelse är en del av talibanrörelsen och talibanernas ledare Mullah Omar är också hans ledare. Varför svartlistar inte USA talibanerna? USA har satt flera miljoner dollar som belöning för den som avslöjar Mullah Omars adress. Samtidigt förhandlar USA med talibanernas speciella sändebud som står i direkt förbindelse med Mullah Omar. Skulle det speciella sändebudet inte veta var Mullah Omar befinner sig? Det här är det första kriget där allt är i mörker.
Min andra punkt gäller mänskliga rättigheter.

 

Min andra punkt gäller mänskliga rättigheter. De förs alltid fram av väst och det internationella samfundet. I mitt tält i Kabul dit vanliga människor var välkomna att tala om sina problem visades en dag ett TV-inslag där den tyska ambassadören för Afghanistan skakade hand med krigsherren och krigsförbrytaren med många liv på sitt samvete, Dostum, och sa att denne ”Du är en bra man som gjort mycket gott för Afghanistan”. Mina afghanska besökare i tältet trodde inte sina ögon och menade att det måste var en felöversättning tills jag förklarade att det verkligen var vad ambassadören sa. Vi trodde att Tyskland stod för mänskliga rättigheter.


Valet i Afghanistan betyder att man öppet köper röster genom att ordna luncher, ger ut pengar och gåvor mm. Lagen säger att det är förbjudet men ingen ställs inför rätta för det. Det internationella samfundet protesterar inte heller. Situationen blir inte bättre med tiden. Valet 2004 var trots allt bättre än valet 2009. De unga okorrumperade människorna som ville göra något för sitt land kunde inte köpa sig röster och slogs ut ur valet. Presidentvalet 2009 resulterade i att Karzai vann trots att valkommittén visat att 1.3 miljoner av hans röster var fusk. Personen som kom två hoppade av. Enligt konstitutionen skulle då den som placerade sig som trea ställa upp mot Karzai i en andra valomgång. Då offentliggjorde USA utrikesminister Hillary Clinton att Karzai segrat och att ingen andra valomgång skulle hållas. Inga västländer inte heller Sverige protesterade mot brottet mot konstitutionen.

Ramazan Bashardost intervjuades av Aftonbladet och Svenska Dagbladet . Artiklarna går att läsa på:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15549864.ab
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kriget-har-tva-ansikten_7558414.svd 

Lördag 13 oktober kl13 på ABF i Stockholm: Osaman Abdul Basir, ung kvinnlig aktivist från Afghanistans solidaritetsparti talar om situationen för Afghanistans kvinnor. Mötet ingår i programmet Inspiration världen. Se : http://inspirationvarlden.org/program/

Ladda upp hela nyhetsbrevet längre ner!

Ramazan Bashardost