Skriv ut denna sida

Maria Hagberg och Anders Davidson utan konkreta förslag

Katarina Tracz projektledare tankesmedjan Frivärld 4 oktober 2012

Katarina Tracz: Det är med glädje jag läser Maria Hagbergs och Anders Davidsons inlägg ”Afghanistans kvinnor och Bildts börda” som publicerades på FiB.se den 30 september. Fram tills nu har tankesmedjan Frivärld varit ensam om att i offentligheten driva frågan om kvinnors fortsatta situation i Afghanistan. Men empirin lyser med sin frånvaro i deras text.

Replik av Katarina Tracz på Afghanistans kvinnor och Bildts börda Maria Hagberg - Anders Davidson 30 september 2012

Hagbergs och Davidson inlägg är ett välkommet bidrag till diskussionen om framtiden för den utsatta kvinnliga befolkningen i Afghanistan. Dessvärre lyser de konkreta förslagen och empirin med sin frånvaro i deras text. (empiri (fil.) erfarenhetsgrundad kunskap, erfarenhet)

Hagberg och Davidson menar att en internationell militär närvaro i Afghanistan inte bidrar till att trygga kvinnors rättigheter, snarare tvärtom, och att omvärlden bör ompröva sin syn på hur militär närvaro främjar mänskliga rättigheter.

Situationen för kvinnorna i Afghanistan är akut. Då den diskuteras är det viktigt att hålla sig till fakta. Rapporten ”Rätt till en framtid? – Kvinnors situation i Afghanistan efter 2014” lyfter fram hur kvinnors situation i Afghanistan inom flera avseenden förbättrats sedan den internationella truppnärvaron påbörjades 2001.  En av de viktigaste förbättringarna gäller utbildning.  Före 2001 förbjöd talibanerna flickor från att delta i all undervisning.  Idag går nästan 7 miljoner afghanska barn i skolan, och ungefär 30 procent av dem är flickor. Kvinnors rätt till utbildning tryggas av den afghanska konstitutionen och eftersom kvinnor numer kan arbeta som lärare har särskilda flickskolor upprättats.

Hagberg och Davidson menar att utbildningen bland det afghanska ledarskiktet är ovidkommande eftersom denna grupp ändå inte respekterar kvinnors rättigheter. Med detta resonemang förbiser Hagberg och Davidson vikten av en generellt bildad befolkning.  På många håll i världen har en ökad bildningsnivå lett till implementering av mänskliga rättigheter och mer jämställdhet. Ökad utbildning i alla samhällsskikt, inte minst bland kvinnorna, är en avgörande faktor för de afghanska kvinnornas steg mot en dräglig vardag.

Mycket har blivit bättre sedan de internationella trupperna påbörjade sin närvaro i Afghanistan 2001. Men arbetet för att förbättra kvinnors situation har bara påbörjats, än finns mycket kvar att göra. Utöver de säkerhetspolitiska aspekterna var kvinnornas utsatthet ett av de främsta motiven bakom omvärldens engagemang. Utan en klar handlingsplan för hur utvecklingen av afghanska kvinnors rättssäkerhet och trygghet kan fortsätta, även utan militär närvaro, riskerar de att åter hamna i 1990-talets mörker.

KATARINA TRACZ
projektledare tankesmedjan Frivärld

Katarina Tracz är researcher och projektledare för satsningen Frivärld – Stockholm Free World Forum. Tidigare har hon arbetat med press- och kommunikationsfrågor, bland annat på Utrikesdepartementet. Katarina Tracz har en fil.kand i statsvetenskap från Stockholms universitet och Sciences-Po i Paris. Hon gick Stureakademin 2010.

Katarina Tracz projektledare tankesmedjan Frivärld