Skriv ut denna sida

Israel skjuter fiskare

Gunnar Olofsson 3 oktober 2012

Israel

Omkring klockan 9.30 på morgonen den 28 september korsade en israelisk militärpatrull gränsen till Gaza, tog skydd bakom en liten kulle och började skjuta på en grupp fiskare som höll på med fiske en bit ut i vattnet.

De flesta fiskarna hann fly men två av dem, som befann sig ungefär 15 meter ut i vattnet, kom inte undan utan träffades av kulorna.

Fahmi Saleh Abu Riash (22) träffades av två skott i höften och bäckenet och hans bror Yousef (19) skadades i vänster hand. Båda togs till Kamal Edwan-sjukhuset i Beit Lahia där Fahmi Saleh Abu Riash genomgick en flera timmar lång operation för svåra inre blödningar.

Hans liv gick dock inte att rädda och på kvällen samma dag dödförklarades han på sjukhuset. Brodern Yousef kunde skrivas ut efter omplåstring.

Överfallet på fiskarna i Gaza är inte det första i sitt slag. Israeliska militärfartyg trakasserar i stort sett dagligen fiskebåtar utanför Gazas kust, förstör utrustning och tvingar besättningarna att hoppa i och simma iland. Flera fiskare har dödats och skadats det senaste året. Under september, som är högsäsong för fisket, har attackerna ökat ytterligare. Den överenskomna fiskezonen enligt Osloavtalet på 20 sjömil har av israelerna egenmäktigt sänkts till 3 sjömil, och palestinska fiskare har attackerats så nära som 400 meter från land. Det har dock inte förrän nu skett några attacker ända in på stranden.

Blockaden av Gaza har inneburit en katastrof för det palestinska fisket. 85% av intäkterna har försvunnit och många familjer har helt förlorat den lilla inkomst de haft. Israel stoppar dessutom all export av fisk från Gaza. Målet är uppenbarligen att helt slå ut den palestinska fiskeindustrin.

EU och den svenska regeringen, som normalt bekymrar sig om mänskliga rättigheter, har hittills inte på något sätt protesterat mot övergreppen på fiskare i Gaza. Enligt handelsavtalet mellan Israel och EU vilar samarbetet på ”respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer”. Om EU vill stå upp för dessa krav måste avtalet omedelbart annulleras i avvaktan på att Israel lever upp till dessa åtaganden.

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson