Skriv ut denna sida

Domen mot Joaquín Pérez Becerra överklagas

Video Kommittén befria Joaquín Pérez Becerra av Nils Lundgren 19 september 2012
Kommittén Befria Joaquin Perez Becerra fortsätter opinionsarbetet Nils Lundgren +46 73-0398823 i-Padkamera

Kommittén befria Joaquín Pérez Becerra fortsätter opinionsarbetet. Åklagaren överklagar för att få svenske journalisten Joaquín Pérez Becerra dömd för terrorfinansiering. Försvaret överklagar för att visa för högsta domstolen att domaren begick misstag när de bedömde bevismaterialet. "- Det var politiskt omöjligt för domaren att döma Pérez för det skulle fått konsekvenser för domaren själv."

Överklaganden görs från både åklagare och försvar till Högsta Domstolen i Bogotá. Förklaring: Bogotá fungerar ungefär som Washington DC, har alltså eget internt rättsväsende, där Högsta Domstolen i Bogotá är högsta instansen. Men det är alltså INTE samma sak som Colombias Högsta Domstol.

Tydligen så överlämnade åklagarsidan sitt överklagande SAMMA DAG som domen föll, vilket skulle tyda på att de fått information om domslutet i förväg. Annars hade de inte  kunnat förbereda ett överklagande på rekordtid. Försvarssidan förbereder att lämna sitt överklagande de närmaste dagarna. I colombiansk press spekuleras det att OM den slutgiltiga domen blir 8 år, så kan Joaquín Pérez Becerra bli frigiven i förtid, sannolikt 2015,  genom att man räknar in tiden som han redan suttit fängslad, plus hans goda uppförande.

TT-Aftonbladet: Dom mot svensk-colombian överklagas

Åklagaren är inte nöjd med att 56-årige svenske medborgaren Joaquín Pérez Becerra har dömts till åtta års fängelse för samröre med gerillan Farc. Domen kommer att överklagas, eftersom åklagaren tycker att Joaquín Pérez Becerra även är skyldig till terrorfinansiering.

Joaquín Pérez Becerra greps under dramatiska omständigheter i Venezuela förra året. Sverige klagade på att han greps och sedan snabbt utlämnades till Colombia utan att svenska myndigheter informerades, men har ännu inte fått något svar.

UD:s presschef Anders Jörle vill inte kommentera själva domen mot Joaquín Pérez Becerra men säger att ambassadpersonal var på plats när straffet meddelades.

– Joaquín Pérez Becerra har ju sagt att han ska överklaga domen, så vi kommer att fortsätta följa processen, säger Jörle till TT.

UD har fått kritik, bland annat av den svenske riksdagsledamoten Jens Holm (V) som vittnat till Joaquín Pérez Becerras försvar, för att inte ha engagerat sig tillräckligt i fallet. Bland annat fanns inte ambassadpersonal på plats när domen föll.

Den venezuelanske advokaten och författaren Luis Britto Garcia, medlem av Venezuelas nyetablerade Statsråd, har tidigare engagerat sig i fallet.

Trots att Statsrådet är rådgivande till president Hugo Chavez är Britto Garcia kritisk till Venezuelas roll.

– Jag anser att Joaquín Pérez Becerra utlämnades i strid med internationell och nationell rätt och han borde skickas hem till Sverige, säger Britto till TT under ett besök i Stockholm. Enligt Britto handlar fallet om relationerna mellan Venezuela och Colombia, där Farc länge varit en nagel i ögat.

– Enligt min mening handlade det ytterst om ett offer för freden med Colombia.

Att Venezuela inte bemött Sveriges klagomål på utlämningen tycker han inte är konstigt.

– Det finns inget svar att ge. Man kan inte överlämna en person för politiska brott.

Joaquín Pérez Becerra greps den 23 april i fjol på flygplatsen i Caracas efter ett telefonsamtal från den colombianske presidenten Juan Manuel Santos till kollegan Hugo Chavez i Venezuela, enligt colombianska El Tiempo.

Beslutet om att utlämna Joaquín Pérez Becerra till Colombia några dagar senare mötte kritik även inom Chavez egna led, uppger EFE.

Botogotaregeringen hade sedan länge velat få tag på Joaquín Pérez Becerra, som anklagades för att vara rebellgruppen Farcs Europachef och finansiär. 56-åringen, som är svensk medborgare efter att ha beviljats politisk asyl, har i Stockholm drivit internetsajten Anncol. Joaquín Pérez Becerra har genomgående förnekat att han arbetar för Farc, utan säger att han talat med gerillan i egenskap av journalist.

I förra veckan dömdes svensken Joaquín Pérez Becerra för grov förberedelse till brott, men friades från anklagelser om terrorfinansiering.

Joaquín Pérez Becerras advokat Rodolfo Rios bekräftar för TT att försvaret kommer att överklaga domen, något som kommer att ske inom de kommande fem dagarna. Rios ser goda chanser att få domen uppriven.

– Om högsta domstolen i Bogota utvärderar bevisen objektivt kommer de helt säkert att fria honom, säger Rios till TT.

– Vi kommer att visa för högsta domstolen att domaren begick misstag när de bedömde bevismaterialet. Det var politiskt omöjligt för domaren att döma Joaquín Pérez Becerra för det skulle fått konsekvenser för honom själv.

Samtidigt kommer åklagarsidan, som vill se 56-åringen dömd även för terrorfinansiering, att förbereda sin överklagan. Sedan kommer det att ta ett par månader för domstolen att reda ut överklagan.

Rios tycker att de svenska myndigheterna har visat allt större intresse för fallet i takt med att rättegången utspelat sig, och säger att de ofta varit närvarande under förhandlingarna.

– Jag har sett en stor förändring från den svenska regeringen. Diplomatkåren har kunnat se att det handlar om en bristfällig process.

TT-EFE
Arbetaren:
"– UD har ingen uppfattning om domen och påföljden. Vi kommenterar aldrig domar utomlands. Det är sällan folk är så betjänta av att vi gör kraftfulla deklarationer, säger han.
Pågår det samtal med Colombias regering om fallet?
– Nej.
Anser UD att fallet är en fråga om yttrandefrihet?
– Det är jag inte säker på att det är. Vi betraktar honom inte som journalist iallafall.
Är Becerra en vanlig brottsling i  UD:s ögon?
– Det ärliga svaret är att det är en gråzon. Vi har följt fallet på nära håll. Lite närmare än vad vi skulle gjort annars."
Video Kommittén befria Joaquín Pérez Becerra av Nils Lundgren