Skriv ut denna sida

Israeliska skolböcker sprider rasism

Gunnar Olofsson 17 september 2012

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson: Hur kan man förklara de israeliska soldaternas grymma beteende mot palestinierna, likgiltigheten för lidandet? Att hyggliga judiska pojkar och flickor blir monster när de sätter på sig en uniform? Enligt Nurit Peled-Elhanan, professor vid Hebrew University i Jerusalem, kan en del av förklaringen ligga i den bild av araber och palestinier som sprids i israeliska skolböcker.

Efter att ha undersökt hundratals böcker konstaterar Nurit Peled-Elhanan att man nästan aldrig finner en arab avbildad som en ”normal person” – utan endast som flykting, primitiv bonde eller terrorist. Araber avbildas i Ali Baba-dräkter, med kameler, och beskrivs som vilda och ibland kriminella personer som lever utanför samhället och inte betalar skatt. ”Man ser aldrig ett palestinskt barn eller doktor eller lärare eller ingenjör eller modern farmare”. Palestinier nämns för övrigt bara som sådana i en kontext som rör terrorism.

 

Även om de flesta skolböcker inte direkt förtiger Israels historia av våld och terror mot palestinierna, lindas händelserna ofta in i ett sammanhang av logik och nödvändighet som i praktiken fungerar som en ursäkt för övergreppen. Således beskrivs överfallet på byn Deir Yassin 1948 , där judiska terrorister mördade över 100 palestinska bybor, som en händelse som ”satte igång en massiv flykt av araber från Israel och möjliggjorde skapandet av en judisk stat med judisk majoritet”.

 

Nurit Peled-Elhanan, som själv förlorat sin 13-åriga dotter i en palestinsk självmordsattack, ser mörkt på Israels framtid. ”Utan ett slut på konflikten, och fredlig samexistens med palestinierna, kommer fler barn att dö. Terroristattacker som denna är den direkta konsekvensen av förtrycket, slaveriet, förödmjukelsen och det belägringstillstånd som påtvingats palestinierna”.

 

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson