Skriv ut denna sida

Hård kamp mot oliktänkande

Indien Solidaritet 17 september 2012

Lärare på Javaduruniversitetet i Calcutta i delstaten Västbengalen protesterar i april i år mot att delstatschefen har låtit arrestera professor Ambikesh Mahapatra på grund av ett par skämtteckningar. Repressionen ökar. Civilklädda poliser irrar runt och frågar ut personal. Permanenta polisläger på universiteten?
Gripandet av Abhishek Mukherjee, en påstådd maoistledare som man har hävdat var död har åter satt igång debatten om hur djupa förbindelserna är mellan maoister och studenter och lärare är vid olika institut, särskilt på Jadavpur University där Abhishek studerade. Polisen har ofta beskrivit Jadavpur University som centrum för en grupp studenter av vilka många var medlemmar i CPI (maoist) men som nu har arresterats.

"Vi kan inte se några öppna naxalitaktiviteter på campus", säger Keshab Bhattcharya, sekreterare i Lärarförbundet på Jadavpur Univeristy. "Men ett campus är alltid en plats för studentrörelser och lärarna blandar sig inte i deras politik. Vi kan bara försöka se till att den akademiska miljön inte blir lidande på grund av studentpolitiken. Våra elever har alltid varit mer politiskt medvetna än elever vid andra universitet."
Amit Bhattcharya, en professor på Jadavpur University har varit under polisens radar på grund av sina åsikter säger: "Jadavpur University har en historia av studentrörelser men nu är polisen mer aktiva på campus än studenterna. Civilklädda poliser irrar runt och frågar ut institutionscheferna om naxalitaktiviteter. Detta är outhärdligt. De föreslog att de skulle sätta upp polisläger, men vi protesterade."
På campus finns Förenade Socialdemokratiska Fronten som sägs vara en front för maoisterna. Den har mer än 150 medlemmar från olika institutioner som t.ex. institutionerna för ingenjörsvetenskap, historia, arbetsmarknadsrelationer och engelska. Polisen påstår att omkring 50 av medlemmarna arbetar som deltidsmedlemmar i CPI (maoist) och i andra frontorganisationer.
http://www.indiensolidaritet.org/
http://www.indianexpress.com/news/maoists-campus-connection/1002233/0

http://www.indianexpress.com/news/students-held-for-slamming-joint-ops/876602/2
Indien Solidaritet