Skriv ut denna sida

Stoppa massavrättningarna i Irak!

IrakSolidaritets Nyhetsbrev 9 september 2012

”Jag är chockad över antalet avrättningar i Irak”, säger FN:s oberoende människorättsexpert Christof Heyns. 21 fångar avrättades genom hängning på en enda dag, den 27 augusti 2012. Tre av dem var kvinnor. Två dagar senare avrättades 5 personer. 26 personer avrättade inom loppet av 3 dagar. Totalt har 96 fångar avrättats i år. De flesta är anklagade för terrorism i skenrättegångar. Regimen hotar att avrätta fler i snabb takt, skriver IrakSolidaritets Nyhetsbrev.

Kalendarium i slutet!
”Jag är chockad över antalet avrättningar i Irak”, sade FN:s oberoende människorättsexpert och Specielle rapportör om utomrättsliga, summariska eller godtyckliga avrättningar Christof Heyns. ”Jag beklagar djupt de genomförda avrättningarna denna vecka och är särskilt oroad över de fortsatta rapporterna om fler individer som riskerar avrättning.”
Han understryker den ”fortgående bristen på transparens som råder i Irak beträffande genomförandet av dödsdomar i Irak.
Såväl Amnesty International som Human Rights Watch protesterar mot avrättningarna, understryker bristen på transparens, bristen på rättssäkra processer och kräver moratorium beträffande avrättningar.

Kassationsdomstolen bara i Anbarprovinsen har godkänt genomförandet av 196 avrättningar.
De flesta fångarna döms för ”terrorism” i totalt rättslösa processer. Många gånger vet inte anhöriga att de fängslats, inga namnlistor publiceras, dokumentationen är undermålig.
Man kan dömas till döden för 50 olika ”brott” stämplade som terror. Högsta brottmålsdomstolen i Bagdad som handhar många av dessa fall, är ökänd för sin partiskhet.
Det handlar i många fall om att göra sig av med Al-Malikis meningsmotståndare och opposition. Tariq Aziz, vice premiärminister i Irak 2003 befinner sig bland dem som hotas av avrättning. Han är svårt sjuk och dessutom 74 år gammal. Enligt irakisk lag går åldersgränsen för avrättning vid 70.
30 domare har i dagarna avskedats i Nineveprovinsen. De försökte genomföra rättssäkra rättegångar som inte vilade på sekteristisk grund.
Ett stort antal akademiker har mördats under ockupationen bland dem många jurister.
1 domare och 1 kvinnlig brottsutredare har mördats den senaste veckan.
Inga uppskov kommer att beviljas. Dödsdomar ska snabbt godkännas av presidentrådet
Författarinnan och journalisten Haifa Zangana sammanfattar situationen i The Guardian.
På vår hemsida finns artikel med länkar till alla ovanstående uppgifter med fler:
http://iraksolidaritet.se/?nr=638

IrakSolidaritet uppmanar regering och riksdag, organisationer, partier o ch enskilda att kräva stopp för avrättningarna, kräva att oberoende, internationella undersökningar kommer tillstånd om fångar, fängelser, tortyr och avrättningar.
Internationella organisationer som Röda Korset måste få tillträde till alla fängelser och fångläger i Irak!
En speciell rapportör om mänskliga rättigheter måste tillsättas!

Bush och Blair borde ställas införa rätta vid brottmålsdomstolen i Haag
Det säger ärkebiskop Desmond Tutu som vann respekt genom sin kamp mot apartheidregimen i Sydafrika.
Han vägrade nyligen att uppträda på samma scen som Blair under ett möte i Sydafrika.
Det är ”moraliskt oförsvarbart, säger Desmond Tutu:
http://iraksolidaritet.se/?nr=639
Det är dags för fler röster att bryta tystnaden och kräva att krigsbrott ska beivras!

Men i Storbritannien planerar parlamentet en staty av krigsförbrytaren Tony Blair!
http://www.globalresearch.ca/british-parliament-plans-for-a-statue-of-war-criminal-tony-blair/

Bryt tystnaden om Bradley Manning!
Kräv hans frigivning!
Gösta Hultén bloggar om Manning som utsätts för kontinuerliga övergrepp medan de ansvariga för krigsbrott går fria, umgås i salongerna och tillägnas statyer.
http://www.charta2008.se/blogg/bryt-tystnaden-om-bradley-manning/

Oljeledningar under Babylon
Det antika Babylon, berömt för sina hängande trädgårdar, ett av världens 7 underverk, hotas av oljeledningar som grävs under staden genom dess arkeologiska utgrävningsområden.
Världens protester borde eka mycket högre!
läs mer om detta och om fler hot mot Iraks kulturarv:
http://iraksolidaritet.se/index.php?nr=629

Straffrihet för tortyr, många gånger till döds
Inga CIA-anställda kommer att hållas ansvariga för ”brutala förhörsmetoder” i Irak eller Afghanistan. Det blir resultatet av justitieminister Eric Holders uttalande att det inte finns tillräckligt med bevis.
http://www.huffingtonpost.com/daphne-eviatar/no-cia-prosecutions-the-c_b_1846357.html
https://www.nytimes.com/2012/08/31/us/holder-rules-out-prosecutions-in-cia-interrogations.html?_r=2&pagewanted=all

Ny boksammanfattning
Christopher Dorans ”Making the World Safe for Capitalism: How Iraq Threatened the US Economic Empire and had to be Destroyed”.
Sant är att USA inte hade väntat sig ett så kompakt motstånd från det irakiska folket. I det avseendet har USA misslyckats. Den medvetna avsikten var ju från början att totalt förstöra Irak och att åstadkomma ett regimskifte och upprätta en klientstat, öppen för amerikansk ekonomisk dominans som säkrar USA:s makt i den viktiga och oljerika regionen.
läs hela artikeln:
http://iraksolidaritet.se/?nr=635

Ingen har gripits för mordet på journalisten Hadi al-Mehdi i Bagdad för ett år sedan
Inget har publicerats från förundersökningarna. Hadi var mycket populär och han mobiliserade folk till de stora demonstrationerna mot regimen förra året, demonstrationer som möttes med stor repression. Många dödades, andra fängslades och torterades, bl. många journalister.  Hans radioprogram var mycket omtyckta.
Man protesterar inte ostraffat i censurens och pressofrihetens Irak. Nästa vecka kommer vänner på radiostationen att sända ett minnesprogram:
läs mer: http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2012/Sep-05/186804-a-year-after-murder-iraq-press-freedom-threatened.ashx#axzz25ajbgFOs

Vi skrev i förra Nyhetsbrevet om ett nytt drakoniskt lagförslag mot yttrandefriheten främst på Internet och andra hot mot media.
läs mer: https://www.hrw.org/news/2012/07/11/iraq-cybercrimes-law-violates-free-speech

Sverige hjälpte USA att bomba Irak
http://www.expressen.se/nyheter/sverige-hjalpte-usa-att-bomba-bagdad/
Det visar tidigare hemligstämplade dokument från US Central Command. Det har nog alla läst.

Kaos fortsätter i Irak
Repression, våld med dagligen många dödsoffer, massaresteringar, tortyr och avrättningar fortsätter i ett Irak vars premiärminister av de flesta inom och utanför regimen, beskrivs som diktator och despot, men även den pågående destabiliseringen på grund av konflikterna runt om: den utländska inblandningen i Syrien, amerikanska uppladdningen i Kuweit, gulfstaterna och Persiska viken och hoten mot Iran som samtidigt ökar sitt inflytande i Irak. Saudiarabien är USA:s största vapenkund i området. Tätt följt av Irak.
Obama valdes till president till stor del på vallöftet att avsluta kriget i Irak. I den pågående valrörelsen har han samma behov av att hävda att allt är över. Irak hyllas som självständig nation med fria val och Obama lovar att även Afghanistankriget ska avslutas.
Men de energirika områdena fortsätter att vara av strategiskt intresse för USA, men väljarna måste vinnas med de argument de vill höra.

Den amerikanska armén tvingades bort från Irak. Amerikanska soldater kunde inte visa sig utan att bli beskjutna. Det irakiska folket ville ha bort dem och ingen av landets korrumperade politiker kan ställa sig upp och försvara amerikansk närvaro även om många av dem blivit miljardärer på ockupationen med Al-Maliki, Barzani och Talabani i spetsen. Närvaron tar sig mindre synliga former än stora, kostsamma truppstyrkor.
USA:s närvaro bortsett från den ekonomiska (se boken som sammanfattas ovan),utgörs bl.a. av mastodontambassaden som dessutom förstärks med 115 miljoner dollar för att ”uppgradera” ambassadområdet med fler skyddade områden. Artikeln i Stars and Stripes, går inte längre att finna. Två jättekonsulat har 1000-tals anställda tillsammans.
http://article.wn.com/view/2012/06/30/Troops_home_from_Iraq_but_big_US_spending_continues/

I Irak sköter the” Office of Security Cooperation in Iraq” kontakterna med den irakiska regimen beträffande utbildning av säkerhetsstyrkorna och av irakiska militär personal för de beställda F16 och andra nya vapen. På kontoret för säkerhetsfrågor tjänstgör på den irakiska regeringens inbjudan ”mer än 225 amerikanska soldater, 7 anställda från USA:s försvarsdepartement, 530 anställda för att bistå säkerheten och 4000 kontraktsanställda. Det strategiska ramverksavtalet USA-Irak gäller även försvar och säkerhet.
https://www.rttnews.com/1952042/dempsey-us-frustrated-by-delay-in-program-to-equip-iraqi-forces.aspx?type=gn&node=b1&pageNum=1
Överste Mick Mc Guire, som tränar det irakiska flygvapnet anser att samarbetet med ”en kritisk partner i ett strategiskt område ”kommer att pågå åtminstone till 2020”.
http://www.defpro.com/news/details/38822/?SID=1914886290675cb6a64c951ec5055dd6

I Bagdad har USA finansierat ett institut för strategiska studier ”Al-Nahrein Center for Strategic Studies”.
http://www.iraq-businessnews.com/2012/06/25/grand-opening-of-strategic-studies-center/

USA ”lovade bistå Irak med de kommande parlaments-och regionalvalen planerade att äga rum 2013 och 2014"
Frågan kom upp på ett gemensamt möte i ländernas politiska och diplomatiska koordineringskommittén i Bagdad samtidigt som båda sidor bekräftade sitt stöd för det ”strategiska partnerskapet”.
https://www.rttnews.com/1957967/us-pledges-to-help-iraq-conduct-next-general-elections.aspx?type=pn&utm_source=google&utm_campaign=sitemap


NATO som tidigare deklarerade att man skulle avsluta det militära samarbetet och träningen av de irakiska säkerhetsstyrkorna, har ändrat sig och deklarerar istället att man ska ”stärka partnerskapet och samarbetet.
http://www.nato.int/cps/en/natolive/news_88480.htm?selectedLocale=en

Minst 13.500 soldater har som militären uttrycker det ”omplacerats” (redployed) till Kuweit.

Den 8 november har IrakSolidaritet bjudit in historikerna Mathias Cederholm att tala om situationen i Irak och vad den omgivande situationen innebär för Irak.

En ny studie om de missbildade barnen har publicerats. Inom kort kan du läsa på vår hemsida.

Kalendarium

11 september
Till mänskligheterns försvar mot USA:s krigs-och kuppolitik!
17:00 Sergels torg
Arr. 11-septemberkommittén

Möte om rättskränkningar i anti-terrorismens namn
18:30 på ABF Stockholm
Arr. Charta 2008 och ABF

3-13 oktober
Afghanistanvecka

8 november
Irak i Mellanöstern av idag
talare: Mathias Cederholm, historiker
18:00 ABF Stockholm
Arr. IrakSolidaritet

Inför 10-årsdagen av ockupationen
Mer information kommer i oktober

Mer information på: www.iraksolidaritet.se

Kontakt:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Hemsida: www.iraksolidaritet.se

IrakSolidaritets Nyhetsbrev