Skriv ut denna sida

Eldgivningszon 918 Hebron

Gunnar Olofsson 21 augusti 2012

Eldgivningszon 918 är ingalunda den enda i sitt slag på Västbanken. Totalt har den israeliska armén lagt beslag på nästan 18% av Västbanken. På kullarna söder om staden Hebron, på södra delen av det ockuperade Västbanken, hotas nu omkring 1.500 människor i åtta byar att fördrivas från sina hem. Den israeliska armén behöver träningsområden.

På kullarna söder om staden Hebron, på södra delen av det ockuperade Västbanken, hotas nu omkring 1.500 människor i åtta byar att fördrivas från sina hem. Orsaken är att den israeliska armén behöver träningsområden att öva på inför kommande angrepp på grannlandet Libanon – ett land med liknande natur som Västbanken. Området har därför förklarats för ”eldgivnings zon” och nyuppsatta varningsmärken avråder obehöriga från att närma sig. Med obehöriga menas även de palestinier, framför allt nomadiserande beduiner, som bebott området i hundratals år – men enligt israelisk uppfattning inte räknas som stadigvarande bosatta där, och nu riskerar livet om de stannar kvar.

Eldgivningszon 918 är ingalunda den enda i sitt slag på Västbanken. Totalt har den israeliska armén lagt beslag på nästan 18% av Västbanken för olika militära ändamål, ungefär lika mycket som palestinierna själva totalt förfogar över för hela sitt samhällsbygge – ett frö till stat som i nuläget krymper i betydligt snabbare takt än någonsin alla glaciärer under den globala uppvärmningen. För varje dag som går berövas palestinierna mer av sin mark. Målet med den israeliska politiken är, förstås, att slutgiltigt fördriva palestinierna och upprätta en etniskt rensad, judisk, stat i hela Palestina.

Som så många gånger förr har EU varnat Israel för att den förda politiken innebär svåra brott mot internationell rätt och hotar att förstöra möjligheterna till fred och försoning i Mellanöstern. Men i praktiken belönas brotten genom ett allt närmare samarbete mellan EU och Israel på olika områden – senast genom uppgraderingen av samarbetsavtalet med Israel nu i sommar, vilket bland annat passerat den svenska EU-nämnden utan nämnvärda protester från något av våra politiska partier.

När våra folkvalda sviker palestinierna måste vi medborgare agera. Följ uppmaningen från det palestinska civilsamhället och bojkotta israeliska varor i butikerna! Väck frågan om kulturell och idrottslig bojkott i din förening! Kräv att nästa års fotbolls-EM för U21-lag flyttas från Israel! Stoppa israelisk apartheid och folkfördrivning – nu!

Alla varor vars streckkod börjar med 729 är tillverkade i Israel. Köp dem inte!

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Gunnar Olofsson