Skriv ut denna sida

IKEA BEDRIVER FIENTLIGHET MOT FACKET I TURKIET

KURDO BAKSI-MURAT KUSEYRI 16 augusti 2012

I Sverige har IKEA undertecknat kollektivavtal och tillåter facklig organisering för sina anställda medan i Turkiet motarbetar IKEA fackliga rättigheter i ett land med begränsade fackliga rättigheter.

Det första IKEA-varuhuset i Turkiet invigdes den 5 maj 2005 i förorten Ümraniye i Istanbul. Strax därefter öppnades ytterligare fyra IKEA-varuhus i Turkiet och företaget har för närvarande 1700 anställda i landet.

En IKEA-anställd i Turkiet tjänar 4000 kronor i månaden efter skatt trots att hyra och hushållskostnader är lika där som i Sverige. För att leva höja sina löner för ett dugligt liv vill många IKEA-anställda organisera sig.

Men IKEA-anställda i Turkiet möter bara motstånd ifråga om fackligt medlemskap trots att 20 fackföreningar från 14 länder samlades i Istanbul och bildade det globala internationella fackförbundet UNI IKEA med syftet att trygga fri facklig verksamhet.

Dagligen vittnar anställda om att IKEA-ledningen hindrar de bli fackföreningsmedlemmar eftersom man har nu förbjudit all form av facklig organisering bland sina anställda i Turkiet. Och arbetare som trots hot och otrevligheter vågar bli medlemmar tvingas säga upp sig.

IKEAs agerande rykte solkat företagets rykte betydligt i Turkiet, främst i fackföreningsrörelsen. Och ordföranden i , det turkiska arbetarfacket Koop-Is, Eyüp Alemdar, skrädde inte sina ord på en presskonferens häromdagen: "IKEA är en öppen fiende till fackföreningar.

Alla våra samtal med IKEA har ej gett resultat. IKEA fortsätter agera mot fackföreningslagstiftningen. Vi kommer snart inleda aktioner mot IKEA inom vår lagstiftnings ramar. Och t o m anställda på IKEAs huvudkontor, tvingas säga upp sitt medlemskap i facket.”.

Det är inte första gången som fackföreningarna i Turkiet visar sitt missnöje med IKEA, som är synonymt med Sverige i utlandet. Arbetarna i IKEA-fabriken Menderes Textil i staden Aydin avskedades för ett par år sedan på grund av fackligt medlemskap IKEA har inga svårigheter att tillämpa samma affärsidé i sina varuhus runt om i världen, t ex försäljningen av nationalrätten köttbullar i alla sina restauranger.

Varför vägrar då IKEA tillämpa samma etiska koder och fri facklig anslutning för sina anställda runt om i världen? Mest upprörande är att IKEA tillämpar dubbla måttstock och dubbelmoral bland sina anställda beroende på geografisk ort. Detta är ett skamligt förfarande.

I Sverige har IKEA undertecknat kollektivavtal och tillåter facklig organisering för sina anställda medan i Turkiet motarbetar IKEA fackliga rättigheter i ett land med begränsade fackliga rättigheter. Nu måste IKEAs ledning ta tag i denna skamliga och oacceptabla behandling av sina arbetare i utlandet.

Hade det internationellt välkända IKEA agerat på samma sätt i Sverige hade företaget hamnat i flockjournalistikens klor för länge sedan!

MURAT KUSEYRI Svensk-turkisk journalist, ordförande för svensk-turkisk solidaritet och kulturföreningen 073- 975 15 08

KURDO BAKSI Författare och chefredaktör för tidskriften Svartvitt 073 - 557 09 65

KURDO BAKSI-MURAT KUSEYRI