Skriv ut denna sida

Barnen i Gaza betalar priset för blockaden

Gunnar Olofsson 22 juli 2012

Det är barnen i Gaza som mer än några andra betalar priset för Israels blockad, som nu går in på sitt sjätte år. Det konstaterar engelska Rädda Barnen och Medical Aid for Palestinians (MAP) i en alldeles färsk gemensam rapport, ”Falling Behind”, om situationen i Gaza.

Blockaden påverkar i stort sett alla områden i barnens liv: familjesituation, miljö, skola, hälsa. Många familjer har fortfarande osäker tillgång på livsmedel, och är helt beroende av bistånd. Sjukvården saknar mediciner och utrustning. Otjänliga bostäder, överfulla skolor och svårt förorenad omgivning påverkar allvarligt barnens fysiska och psykiska hälsa.

Blockaden är den enskilt viktigaste förklaringen till den kroniska fattigdomen i Gaza. Omkring 10% av barnen är undernärda, och blodbrist förekommer hos 58,6% av skolbarnen, 68,1% av barn i åldern 9-12 , och bland 36,8% av gravida kvinnor. Blodbrist bidrar till uppskattningsvis 20% av mödradödligheten. Allt färre mödrar ammar längre sina barn till följd av egen dålig hälsa.

Trots att den palestinska myndigheten lägger ner mer resurser än de flesta medelinkomstländer på sjukvård, har spädbarnsdödligheten inte minskat alls i Gaza på mycket lång tid. Sedan 2007 har 605 barn dödats och 2.179 skadats i israeliska militära attacker, och ytterligare 60 dött och 82 skadats i interna palestinska uppgörelser. Barn har också drunknat i öppna avlopp och dött i väntan på tillstånd att få lämna Gaza för medicinsk vård.

Det osäkra läget och utsattheten gör att psykiska och sociala problem ökar, och sömnstörningar, mardrömmar, sängvätning, aggressivitet och oro är vanliga. Även om mer konsumtionsvaror nu än tidigare kommer in i Gaza är det i stort sett stopp för saker som byggmateriel, elektronisk utrustning, röntgenapparater, laboratorieutrustning – och batterier och reservdelar utan vilka befintlig utrustning inte kan fungera. Det skulle behövas omkring 71.000 nya hus för att lösa bostadssituationen.

Gaza saknar fortfarande elektricitet en stor del av tiden. Avloppssystemen fungerar inte och varje dag rinner 60-90 miljoner liter orenat avloppsvatten ut i havet. Världshälsoorganisationen (WHO) har sammanställt en lista på 480 mediciner och 700 typer av medicinska artiklar – som sprutor och kanyler, filter och bandage - nödvändiga för att upprätthålla sjukvården i Gaza. Sedan 2007 har dock förråden minskat så att idag 39% av nödvändiga mediciner och 29% av tillbehören har en täckning för mindre än en månads förbrukning.

Samtidigt har bidragen från framför allt länder i väst minskat och FN:s organ för palestinska flyktingar (UNRWA) tvingats skära ned sin verksamhet med 30% - samtidigt som andelen av befolkningen i behov av hjälp har ökat från 10% till 70%. Besparingar och återanvändning av sådant som borde kastats leder till fler komplikationer, längre vårdtider och försämrad hälsa – något som ytterst drabbar barnen.

BB-avdelningarna är överfulla, förlossningar påskyndas för att spara plats och mödrar skrivs ut bara timmar efter att de fött. Avspärrningen har lett till en brist på sjukvårdspersonal, som tidigare utbildades utomlands, och idag saknas kapacitet att ta hand om patienter, inte minst barn, med sällsynta och svåra kroniska sjukdomar.

Andelen beviljade tillstånd för vård i Israel, Egypten eller på Västbanken har minskat från 89,3% till 64,3% sedan blockaden inleddes. Minst tre barn har dött i väntan på att få resa. Blockaden berövar Gazas barn möjligheten att leka i säkra områden och dricka rent vatten.

Närmast gränsen till Israel finns en ”buffertzon” där barnen utan vidare riskerar att skjutas ner av israeliska gränsvakter – något som skett så långt in som 1,5 kilometer från gränsen. Enligt WHO är idag över 90% av vattnet i Gaza otjänligt att dricka. Olika bakterieinfektioner, framför allt diarrésjukdomar, är vanliga. Nivån av föroreningar som klorid och nitrater – kopplade till blodbrist och vissa tumörer – är långt över gränsvärdena. Parasiter bidrar till vitaminbrist och undernäring. Rapporten konstaterar att barnen i Gaza drabbas av blockaden i varje del av sina liv.

Gazas hälsovård är i akut behov av hjälp med utrustning och nödvändiga mediciner. Infrastruktur, som elektricitet, vatten- och avloppssystem måste repareras. Gazas ekonomi måste få utvecklas genom obegränsad import och export. Blockaden måste hävas helt så att barnen i Gaza kan återfå sina rättigheter i enlighet med FN:s Barnkonvention. I samband med att projektet Ship to Gaza nu förbereder sig för att ännu en gång försöka bryta blockaden kommer röster att höjas för att detta är onödigt, att blockaden nu lättat och att befolkningen i Gaza får vad den behöver genom Israel.

Tro dem inte!

Gunnar Olofsson Debattör och medlem i Palestinagrupperna

Gunnar Olofsson

Gunnar Olofsson