Skriv ut denna sida

Rör inte Mor Gabriel

Murat Kuseyri 19 juli 2012

Den turkiska högsta domstolen har beslutat att assyriernas heliga kloster Mor Gabriels egendom inte tillhör klostret, utan den turkiska staten. I och med detta beslut förklaras assyrierna, vilka är ursprungsbefolkningen i Anatolien, som “inkräktare”. Domstolen speglar den turkiska statens fientlighet och rasism gentemot andra folkgrupper, trosamfund och kulturer.

Det historiska klostret byggdes år 397 av assyrierna, det vill säga långt innan turkarnas invasion av området. Att klostret med dess anhängare har förklarats som “inkräktare” är en produkt av en omfattande diskrimineringspolitik som har drivits sedan den turkiska republikens skapande. Denna politik har utövats mot flera olika etniska folkgrupper såsom assyrier, armenier, greker, kurder och aleviter.

Den turkiska statens politik resulterade i att de olika ursprungsbefolkningarna i Anatolien blev massakrerade.  Tusentals människor har också utav ovanstående och andra skäl tvingats till ett liv i exil. Det bor dock 3000 assyrier kvar i Turabdin medan resterande 18 000 bor i övriga delar i Turkiet - främst Istanbul. Domstolsbeslutet mot klostret kan klart och tydligt tolkas som att det assyriska folket inte har en rätt att fortsätta sina liv i sina förfäders land samt bör emigrera.  Detta odemokratiska beslut blir därmed inte enbart ett hot för klostret, utan för hela det assyriska folkets existens.

Beslutet är snarare politiskt än juridisk. Trots djupgående undersökningar av dokument och handlingar gjorda av Midyats fastighetsdomstol, där domstolen beslutade att klostret tillhör kyrkans egendom, upphävde högsta domstolen detta beslut och förklarade klostret som “inkräktare”. Domstolsavgöranden mot andra religioner och icke-turkiska folkgrupper har blivit ett användbart verktyg för den fientliga turkiska regeringen som styrs utav AKP.

Vi protesterar mot domstolens beslut som speglar den turkiska statens fientlighet och rasism gentemot andra folkgrupper, trosamfund och kulturer.

 

Assyriska Riksförbundet

Armeniska Riksförbundet

Rıksförbundet för Aleviterna i Sverige

Kurdiska Rådet i Sverige

Seyfo Center

Assyriska Demokratiska Organisation

Turkiska Art och och Kulturföreningen

Europeiska Fredsrådet-i Sverige

Kulturcentrum för Aleviterna i Göteborg

Kultur arbetare föreningen ZIRYAB

Assyrien Kulturcenter i Botkyrka

Svensk- kurdisk kulturföreningen i Stockholm

Kurdiska kvinnoföreningen AMARA

Svensk-Turkisk Solidaretets och Kulturföreningen i Stockholm

Kurdiska internationella kvinnoföreningen i Helsingborg

Kurdisk solidaritet förening i Uppsala

Kurdiska kvinnoföreningen för jämställdhet i Uppsala

Föreningen Kurdiska Kvinnor för Integration i Göteborg

Ung-kurd

Kurdocide Watch CHAK Sverige

Mesopotamien Demokratisk Förändring Partiet

Kurdiska Institutet i Stockholm

Iransk-svensk arbetarsoldaritetskommitten

Stockholms Kommitten för Kurdernas Rättigheter

Kurdiska kultur föreningen i Borlänge

Svensk-kurdisk kulturförening i Söderhamn

Kulturcentrum för Aleviterna i Dalarna

Turkiets Vänner

Assyriska-syrianska-kaldeiska föreningen

Internationella föreningen DIALOG i Dalarna

Murat Kuseyri